Oslavy Prahy – poprvé a náš Tip – 26.6. – 28.6. 2009

08.06.2009 19:29

Každá světová metropole má své slavnosti. Praha je bude mít od roku 2009. Praha se promění v ráj hudby, filmu, divadla, výtvarného umění, sportu, vědy, módy, adrenalinu a tance.

Oslavy Prahy – poprvé a náš Tip – 26.6. – 28.6. 2009

Patrony akce jsou

režisér Miloš Forman.
herec Jan Tříska

Otevíráme bohatství hlavního města České republiky, které jsme rozdělili do pěti tématických okruhů

5 Pražských P

Praha Krásná – otevíráme její krásy.
Praha Živá – otevíráme dveře do jejího života, současnou tvář Prahy.
Praha Futuristická – otevíráme okna do její budoucnosti.
Praha Svobodná – otevíráme její cesty ke svobodě.
Praha Historická – otevíráme její historii.


Z čeho vznikl nápad


V roce 2006 se na pozvání magistrátu Prahy uskutečnilo setkání tvůrců kulturních akcí a na tzv. workshopu zazněla i myšlenka, že Praze chybí komplexní akce, která by zviditelnila bohatství v ní ukryté. Brzy poté připadl organizátor úspěšného festivalu Mezi ploty na koncepci Pěti P (Praha krásná, Praha historická, Praha svobodná, Praha futuristická a Praha živá).

Než k tomu došlo, proběhl proces jakéhosi „rozklíčování“ hlavního města, což obnášelo podrobně zjistit, co která galerie, místo, klub, muzea, vlastně ukrývá a k čemu slouží, kdo ve městě žil od historie po současnost. Posléze se zrodilo Pět P a z nich se začal skládat program. Ten si kladl za cíl každé z Pěti P námětově definovat a vtipně zaobalit, takže například do Národního muzea byla umístěna Sbírka odkazů Járy Cimrmana (přihlášky různých vynálezů inspirovaných osobou Járy Cimrmana).


Od osoby Wolfganga Amadea Mozarta vedla cesta k nápadu Opery v ulicích města, od Lucerny k Červnovému Silvestru v Lucerně a MTO Universal. Některé nápady jen kopírovaly existující české fenomény (Pražský Večerníček), k jiným vedla překvapivá zjištění (např. to, že Josef II. si přál spojit všechna posvícení do jednoho, v čemž mu autoři vyšli vstříc). Samotná existence klubu Roxy v Dlouhé ulici přiměje přemýšlivého člověka k otázce, jak vlastně v Praze vedle sebe a společně žijí různá etnika.

Sestavit program pod jednotlivá „P“ trvalo další rok, avšak jakmile byl na papíře, osloveným institucím se většinou líbil a ty nejzásadnější z nich – jak v kontextu národním, tak městském – projevily zájem stát se jeho součástí.

V záplavě složitosti, stresu, kauz všeho druhu a všeobecně se rozmáhající skleslosti sebevědomí, „Oslavy Prahy" budou ohňostrojem dobrých zpráv o místě kde žijeme i o nás samotných.

Pravý smysl akce se zjevil vlastně kdesi uprostřed, až při zmíněném „rozklíčovávání“ města. Autor si uvědomil, že největších hodnot a významných osobností České republiky, si všímáme ve velmi malé míře. Chtěl vytvořit projekt, který by upozornil jak na významné osobnosti, tak i na bohatství hlavního města České republiky, které je v něm ukryté. Zjistil, že náš malý národ toho dovede až paradoxně mnoho, ale bez jasné vize a cesty nemůže dlouhodobě fungovat. Nejde tedy o pořádání nějaké „zábavy pro zábavu“.

Tato myšlenka oslovila režiséra Miloše Formana a herce Jana Třísku. Nápad zorganizovat Oslavy Prahy jim přišel natolik potřebný, že se mu rozhodli udělit patronát.

Věci by se pochopitelně nehnuly ani o píď dopředu, kdyby akci nepodpořil také primátor hlavního města Pavel Bém a jeho kolegové na městském úřadě. Většina oslovených akci dokonale pochopila, dodala jí energetický náboj a přicházela s vlastní iniciativou. Počátkem dubna již bylo jasné, že nejde jen o nějaké závody, ale rodí se tu síla, z níž by mohla časem vzniknout národní tradice.


Oslavy hlavního města České republiky

Poprvé v historii, v takovémto rozsahu, dojde ke zdůraznění toho pozitivního a výjimečného z různých oborů lidské činnosti, na co můžeme být jako
obyvatelé České republiky hrdí. Představíme významné české vědce,
sportovce, umělce, lékaře, politiky, podnikatele a další osobnosti.
Praha, naše hlavní město, je k tomu ideálním místem


Výběr osobností, které jsou do projektu zapojeny:
Tomáš Hanák, Arnošt Lustig, Václav Marhoul, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Lukáš Pollert, olympijští vítězové, členové skupiny Divokej Bill, Bohumil Klepl, Eva Holubová, fyzik Martin Schnabl (teorie strun), ředitel Bohnické léčebny Martin Hollý, Ivan Havel, výtvarník František Skála, designér Aleš Najbrt, hokejisté Slavia Praha, fotbalisté Bohemians 1905 a mnoho dalších.

Oslavy pořádá společnost NedomYsleno ČR v čele s Robertem Kozlerem, zakladatelem festivalu Mezi Ploty, v těsné spolupráci s hlavním městem Prahou. Robert Kozler o tomto projektu říká: „Povedlo se sestavit program, do něhož jsou zapojeny nejrůznější osobnosti od spisovatelů, přes dětská divadla, zkrátka od řezníků, přes lékaře, vědce, umělce, olympijské vítěze až po ošetřovatele v Zoo – zapojil se snad každý“.


Záštitu nad celou akcí převzal primátor města MUDr. Pavel Bém



Kdo se bojí nesmí do Prahy – Klikněte sem: http://www.oslavyprahy.cz/

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 02.05.2024

Svátek má Zikmund

Citát pro dnešní den

Řekni mi to, já to zapomenu. Ukaž mi to, možná si to zapamatuji. Nech mě zkusit si to a já to pochopím.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz