Národní technické muzeum - železniční depozitář je přístupný veřejnosti

30.07.2010 14:25

Železniční skvosty z depozitáře Narodního technického muzea v Chomutově znovu spatří široká veřejnost. Dva a půl tisíce lidí koncem června poprvé navštívilo nepřístupné prostory železničního depozitáře v Chomutově, ve kterých jsou unikátní historická kolejová vozidla včetně nejnovějších přírůstků Národního technického muzea.

Národní technické muzeum Praha - železniční depozitář

Pro velký zájem se brány železničního depa otevřou o prázdninách v rámci akce Parním vlakem z muzea do muzea v sobotu 28. srpna ještě jednou. Do budoucna by měl být depozitář také pravidelně přístupný.

„Železniční sbírka Národního technického muzea je nejstarší u nás a doufáme, že ji budeme moci v co nejkratší době prezentovat v znovuotevřeném Národním technickém muzeu v Praze, na Masarykově nádraží a v částečně zpřístupněném depozitáři právě v Chomutově,“ vysvětluje ředitel Národního technického muzea v Praze Horymír Kubíček, který chce do budoucna chomutovské depo pravidelně zpřístupnit veřejnosti.

Celkem je zde k vidění na šest desítek železničních vozidel, od parních přes motorové a elektrické lokomotivy, až po osobní a nákladní vozy průmyslových drah. Velkou pozornost v Chomutově nepoutají jen vysloveně historická vozidla a parní lokomotivy. I laická veřejnost se živě zajímala o lokomotivy a vozy, které byly donedávna v provozu nebo je můžeme ještě dnes spatřit na vedlejších výkonech. Souvisí to se snahou Železničního muzea NTM neustále rozšiřovat sbírku tak, aby kontinuálně dokumentovala dějiny našich železnic až do současnosti.

Na historicky první otevření depozitáře přišly především školní výlety, rodiny s dětmi a železniční nadšenci nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, Německa a Velké Británie. Z chomutovské železniční stanice dovezl hosty do prosotr depozitáře historický motorový vůz M 131.1405 vyrobený roku 1953. Vůz přezdívaný Hurvínek zajišťoval následně kyvadlovou přepravu návštěvníků ze stanice do depa. Svezení historickým vozem bylo jedním z vrcholů akce.

Slavnostní zahájení první akce proběhlo za účasti hejtmanky Ústeckého kraje paní Jany Vaňhové, náměstka generálního ředitele ČD, a.s., pro osobní dopravu Ing. Antonína Blažka, generálního ředitele NTM Mgr. Horymíra Kubíčka a řady dalších hostů. Po krátkém přivítání provedl hosty depozitářem ředitel Železničního muzea NTM Mgr. Jiří Střecha.

Více informací + fotogalerie exponátů: http://www.ntm.cz/cs/aktivity/archiv-zprav/2010/238


 

 

 

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.04.2024

Svátek má Rostislav

Citát pro dnešní den

Zázrak není létat vzduchem nebo chodit po vodě, ale chodit po zemi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz