Národní muzeum vystavuje symfonii Z Nového světa

08.06.2011 23:33

V roce 2011 si celý svět připomíná 170. výročí narození nejznámějšího českého skladatele Antonína Dvořáka. Národní muzeum ve svém Českém muzeu hudby připravilo k tomuto jubileu reprezentativní výstavu, která se koná od 8. června 2011 do 29. února 2012. Návštěvníci mají jedinečnou možnost prohlédnout si autograf jeho 9. symfonie.

Výstava vypráví Dvořákův životní příběh. Odhaluje nové skutečnosti a upozorňuje na zajímavosti z jeho života. Multimediální formou představuje skladatelovy osobní předměty, korespondenci a především originální partitury a nahrávky nejslavnějších Dvořákových skladeb. Světovým unikátem je vystavení autografu 9. symfonie Z Nového světa, která je nejhranější symfonií vůbec. „Národní muzeum spravuje nejvýznamnější dvořákovskou sbírku na světě a v ní poklad, který zná celý svět – úžasnou Novosvětskou symfonii. Návštěvníci spatří pohromadě takové množství dvořákovských originálů, které nebylo dosud ještě nikdy vystaveno,“ slibuje Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea, komisařka a autorka výstavy Eva Velická dodává: „Dvořákova hudba je báječná a také Dvořák jako člověk byl inspirující osobností. Výstava v podstatě vypráví příběh hollywoodských rozměrů: z chudého chlapce se stala světová hvězda a nakonec dobyl celý svět.“

Národní muzeum spravuje největší dvořákovskou kolekci na světě
Národní muzeum – České muzeum hudby pečuje o pozůstalost skladatele Antonína Dvořáka. Tato největší dvořákovská kolekce na světě obsahuje kolem 8 000 sbírkových předmětů a jen zcela výjimečně opouští trezorové depozitáře. Návštěvníci výstavy mají exkluzivní možnost prohlédnout si najednou takové množství dvořákovských unikátů na jednom místě. Kromě toho bude výstava doplněna fotografiemi, dokumenty a předměty z dalších institucí.
Miloval vlaky a ovocné knedlíky

Výstava Dvořáka představuje jako originálního, skromného, ale také prchlivého člověka, silně věřícího katolíka a v neposlední řadě jako milujícího otce. Ze vzpomínek, fotografií, grafologického rozboru či anekdot se návštěvníci dozvědí, jaké měl Dvořák záliby, jak nejraději trávil volný čas, co rád jedl nebo jak byl vysoký.
Cesta neznámého vesnického hudebníka Antonína Dvořáka k profesionální skladatelské dráze je doložena na dvou skladbách – Slovanských tancích a Moravských dvojzpěvech – díky nimž byl Dvořák slavný a populární mezi širokými vrstvami a díky nimž se spřátelil a spolupracoval s významnými osobnostmi své doby. Výstava se podrobněji zabývá také jeho operní tvorbou, konkrétně se věnuje Rusalce. „Návštěvníci se mohou těšit dokonce na hudbou rozvibrovaná vodní jezírka. Výstava je koncipovaná tak, že člověka vtáhne a on se na chvíli zcela dostane do Dvořákova světa,“ láká Velická.

Autoři upozorňují na Dvořákovu vášeň pro cestování a vlaky. Návštěvníka provádí skladatelovým turné na rozloučenou před odjezdem do Ameriky, cestou do Anglie, kde získal doktorát na univerzitě v Cambridge (zájemci si mohou vyzkoušet Dvořákův promoční talár), a cestou do Spojených států.
Výstava je zakončena zamyšlením nad vnímáním Dvořákova díla po skladatelově smrti. Poprvé jsou vystaveny nově získané dokumenty o provozování Dvořákova díla v lágrech (terezínské ghetto či sovětský gulag), dále pak legendy o Dvořákově hudbě na Měsíci či o tom, zda byla jeho 9. symfonie skutečně americkou hymnou.

Mamut doporučuje
Tuto výstavu doporučuje také mamut Hravého muzea, který je průvodcem všech malých návštěvníků Národního muzea. Dvořákova hudba dokáže oslovit i děti, proto autoři nezapomněli ani na ně. Na výstavě nechybí tři koutky se skládačkami Dvořákových podob a haptická část. V rámci doprovodného programu jsou připraveny přednášky a koncerty pro školy i rodiny s dětmi.

Národní muzeum
Václavské náměstí 68
115 79 Praha 1
tel: + (420) 224 497 202
E-mail:
radka_schusterova@nm.cz
www.nm.cz

 

Autor: TZ: Národní muzeum

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz