Koncert Lucerna - Rudy Linka & Bobo Stenson - Jazzova lahůdka 12.dubna 2010 v pražskem Lucerna baru

07.04.2010 23:49

Praha (Pressweb) - Dva hudebníci světového formátu - kytarista Rudy Linka a švédsky piano guru Bobo Stenson vystoupí společně v rámci evropského turné 12. Dubna v pražském Lucerna Baru.

Rudy Linka & Bobo Stenson

Rudy Linka byl čtenáři prestižního Down Beat Magazine zvolen jedním z nejlepších kytaristů na světe. Nahrál kolem 14 CDs pro vydavatelství formátu Enja, Timeless, Universal nebo Sony BMG na kterých si zahrál spolecne s lidmi jako jsou Paul Motian, Larry Grenadier, John Scofield a mnoho dalších. Bobo Stenson účinně definoval pojem “moderní piano” už v pozdních 60. letech. Patří k zakladatelům “zvuku ECM” a vystupoval s legendami jako jsou Sonny Rollins, Stan Getz a Gary Burton a mnoho dalších. Jeho nejnovější album s názvem “Cantando” (portugalsky: “zpívám”) v ECM s jeho triem Anders Jormin (baskytara) a Jon Fält (bubny).

Rudy Linka se narodil 29. května 1960 v Praze a už jako teenager si zamiloval jazz. Alba si tehdy půjčoval od dalších milovníků jazzu a dokonce i z americké ambasády v Praze. V roce 1979 absolvoval klasickou kytaru na Pražské konzervatoři a začátkem 80. let pak emigroval do Švédska, kde čtyři roky studoval skladbu na Stockholm Music Institute. Získal švédské občanství a také tam potkal amerického baskytaristu Reda Mitchella a začal s ním spolupracovat. Ten Linku také později doporučil na Jim Hall Fellowship na bostonské Berklee College of Music. Ve studiu pokračoval na The New School v New Yorku, kam se v roce 1986 přestěhoval. Soukromě pak studoval u Johna Scofielda, Jima Halla nebo Johna Abercrombieho! Sám se výuce hry na kytaru věnuje od revolučního roku 1989. Do ´95 vedl hudební oddělení na The Day School v New Yorku, v letech 1991 - 2000 pracoval jako hudební konzultant pro nejdůležitější hudební konzervatoře v USA (např. Berklee a Oberlin), Evropě a Kanadě.

V roce 1996 bylo jeho album „Czech It Out“ německým časopisem JazzThing Magazine zvoleno jednou z nejlepších nahrávek a v roce 1998 Linku čtenáři časospisu Down Beat Magazine zvolili jedním z nejlepších kytaristů světa. Vystupoval mezi jinými s hudebníky jako jsou George Mraz, Red Mitchell, Bob Mintzer, John Abercrombie a Gil Goldstein. Od roku 2005 osobně pořádá Bohemia Jazz Fest, jehož je prezidentem, a který se vždy odehrává na náměstích několika českých měst, např. v Praze, Prachaticích či Českých Budějovicích.

Koncert pro vás připravuje Lucerna Music bar, www.musicbar.cz
Další odkazy: http://www.rudylinka.com a www.myspace.com/bobostenson

Rudy Linka & Bobo Stenson
Geniální jazzový duet na pódiu Lucerna Music baru!
12.4. Praha, Lucerna Music bar od 21h / předprodej 250Kč

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz