EuroConnections - Rock'n'roll žije! Palác Akropolis 22.září 2010

19.08.2010 20:16

„Nick Cave v kabaretu výmarského Německa.“ Rock'n'roll je znovu naživu! Probral se po letech v Londýně, navlékl si černý oblek a zjevil se lidstvu v podobě kvintetu The Cesarians. Čerstvá senzace britské nezávislé hudby přijíždí do Paláce Akropolis, aby 22. září na dalším večírku EuroConnections ukázala, jak má znít pravý dekadentní rock.

The Cesarians

září na dalším večírku EuroConnections ukázala, jak má znít pravý dekadentní rock. Inspirováni kabaretní kulturou výmarského Německa, vrací The Cesarians do rocku starý dobrý nihilismus i živočišnou syrovost a nepotřebují k tomu ani elektrické kytary. Jako předkapela se představí dívčí postpunkové duo YouCoco, aktuální velký objev ze Slovenska.

Co by se stalo, kdyby se rock'n'roll nezrodil v padesátých letech na americkém jihu, ale ve výmarském Německu třicátých let? Kapela, kterou by bývali založili Kurt Weil a Bertolt Brecht by nejspíše zněla jako londýnští The Cesarians v roce 2010. Aktuální senzace britské indie scény snad ani nepatří do naší doby, ve valčíkovém tempu drhnou dřevní rock'n'roll, který si vystačí s hudebními nástroji zakoupenými v second handu. Co na tom že nemají elektrické kytary - jejich rozvrzaný klavír, klarinet, starý trombón a bicí dělají větší bordel než většina rockových kapel. Přes časovou smyčku se s The Cesarians vrací do rocku také drásavé texty o sebevraždě, znásilnění, mrtvých dětech a nedobrovolné dovolené ve vězení, všechny poctivě odžité na vlastní kůži frontmanem Charlie Finkem, jehož hlas připomíná Jacquese Brela v nejlepších letech.

Veterán camdenské punkové scény založil The Cesarians před třemi lety, kdy se dal znovu dohromady (ovšem jen v kapele) se svojí bývalou ženou Justine Armatage. Společně sestavili all-star band z místních zdrojů - kamarádů, milenek a sousedů, kteří ale předtím působili v kapelách Penthouse, Monkey Island a Baadar Meinhoff. „Jediný plán, který jsme měli, bylo úplně se vyhnout kytarám, strašně mě totiž nudí,“ říká Finke. Svoje nástroje nakoupili z druhé ruky a o poznávací znamení kapely se postarala stylizace do zlaté éry kabaretů. Klavíristka Justine je ale nekompromisní: „Nejsme kabaretní skupina, ani nehrajeme lidovky. Naše hudba to je intenzivní a inteligentní rock'n'roll."

Po fantastickém debutovém singlu Woman / Flesh is Grass vydaném na začátku roku 2009 se The Cesarians dali do kupy se slavným producentem Craigem Leonem. Chlapík, který odstartoval kariéru The Ramones nebo Blondie se už několik let věnuje výhradně klasické hudbě (natáčel třeba s Lucianem Pavarottim a dalšími hvězdami), ale originální zvuk londýnského kvintetu ho přesvědčil, aby se znovu na chvíli vrátil k rocku. Debutové a bezejmenné album The Cesarians pak vzniklo v prostorách legendárního studia Abbey Road. Aby kapela zachovala energii svých koncertů, vznikla většina materiálu na živo.

Debut The Cesarians nakonec vyšel na malé značce Imprint Records a sklidil příznivé ohlasy kritiky. Nejčastější zmiňovaným muzikantem, s nímž je jejich nekašírovaný dekadentní rock'n'roll srovnáván, je Nick Cave a jeho ranná tvorba ať už s Birthday Party nebo Bad Seeds. Jiní připomínali Toma Waitse a jeho syrové výpovědi o světě kolem nás.

Adekvátním předskokanem pro The Cesarians bude slovenská dvojice YouCoco - jeden z největších letošních objevů u našich východních sousedů. Radmila K a Ria B se shlédly v estetice rockového lo-fi a svojí říznou hudbou znovu přesvědčují, že k tomu aby vznikla originální a působivá nahrávka úplně stačí jen bicí a elektrická kytara. Jejich povedený albový debut Big Now! vyšel v dubnu na Deadred/Starcastic a pilotní singl Afrika ozdobili remixy The Autumnist, Karaoke Tundra a Sporto.

Syrovou rockovou energii, trochu dekadence a hlavně fantastickou hudbu, to slibuje koncert The Cesarians a YouCoco v rámci EuroConnections 22. září v Paláci Akropolis. Nikdo by neměl chybět!

Napsali o The Cesarians:

„Debutové album velké kreativity, jež spojuje epické momenty s těmi intimními, velkolepé s čistě absurdními a staré zvuky s novými.“
Pennyblack Music

„Fantasticky temné...úžasně melancholické...delikátně děsivé.“
Time Out

„Nejoriginálnější, nejvynalézavější a nejoptimističtější hudba, kterou jsme slyšeli nejméně za poslední půl dekády.“
Nude Magazine

„Nick Cave s trumpetami.“
Clash Music

Diskografie:

The Cesarians – Woman / Flesh is Grass (Imprint, 2009)
The Cesarians – Cesarians (Imprint, 2009)

YouCoco – Afrika (Starcastic/Deadread, 2010)
YouCoco – BigNow! (Starcastic/Deadread, 2010)

Další informace a audio ukázky:
www.thecesarians.com
www.myspace.com/thecesarians
www.myspace.com/youcoco

Více informací  www.palacakropolis.cz

Předprodej lístků v  kavárně Paláce Akropolis a Ticketpro
320,- Kč v kavárně Paláce Akropolis
320,- Kč +poplatky v Ticketpro
350,- Kč  na místě

 

Autor: TZ palác Akropolis

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz