Praze poprvé vystoupí legendární Third World z Jamajky, 4.srpna – Lucerna Music bar

14.07.2009 00:53

Praha (Pressweb) – Vzápětí po úspěšném zakončení 10. Ročníku festivalu Reggae Ethnic Session, který navštívilo takřka 5000 lidí, pro vás mají jeho organizátoři další lahůdku. První srpnové úterý přijedou do České Republiky poprvé Third World!

Praze poprvé vystoupí legendární Third World z Jamajky,  4.srpna – Lucerna Music bar

Takřka rodinná kapela, která vznikla v ´73 a dodnes patří k jedněm z nejlepších jamajských skupin, které cestují po světě.

Jako svou inspiraci je uvádí třeba i Damian Marley nebo Sean Paul. Největší devizou jejich kvalit je ale samozřejmě jejich vlastní hudba. Vzpomeňte si na hity „Now that We Found Love“, „1865 (96° in the Shade)“, „Raggae Ambassador“ nebo duet se Stevie Wonderem „Try Jah Love“. Third World jsou poslední kapela z pomyslné svaté trojice gigantů (máme na mysli The Wailers a Inner Circle), která ještě v Čechách nikdy nevystoupila. 4. Srpna to bude premiéra, na kterou už léta čekáme…

Z historie kapely:

Third World založili na Jamajce v roce 1973 Stephen „Cat“ Coore a Michael „Ibo“ Cooper, kteří tehdy spolu hráli v začínajících Inner Circle. Oba tehdy už měli za sebou studia na Kingston´s Royal School of Music a oba měli své zkušenosti s hraním v kapelách i jako solo interpreti. Do party se přidal vzápětí i Richard Daley, Milton Hamilton (další veterán z Inner Circle), Irwin „Carrot“ Jarrett a Cornel Marshall. Už od začátku kapela fungovala jako soběstačný projekt, takže narozdíl od většiny ostatních jamajských skupin se místo shánení doprovodu pro různé zpěváky, soustředili výhradně na svou hudbu.

Jejich první koncert proběhl v ´73 na oslavě Dne Jamajské nezávislosti, po kterém vystupovali po celém Kingstonu. O rok později pak prorazili v Londýně, kde vydali svůj debutový singl „Railroad Track“ a upsali se gigantu Island Records, který může za solo kariéru Boba Marleyho a způsobil tak rozpad původního vokálního tria The Wailers. Následně dělali Marleyho předkapelu na jeho britském turné v roce 1975, kdy vyšlo i jejich první album. Marshalla tehdy nahradil William Stewart, s kterým kapela nahrála v ´77 druhou desku 96° in the Shade, která se stala včetně stejnomenného hitu klasikou v historii roots reggae. Do mainstream ale Third World prorazili až třetím albem Journey to Addis, kde najdete i jejich slavnou předělávku R&B hitu „Now That We Found Love", která je vystřelila do mezinárodních Top10 a umožnila proniknout více posluchačům do kouzla jamajské hudby.

Third Word poté vydali u Island records další tři alba, než jim došlo, že je label záměrně drží ve stínu za jejich hlavním zájmem, kterým byl Bob Marley. Kapela se tak začátkem 80. let přesunula ke Columbia Records, kde vyšly další čtyři úspěšné desky a s nimi související velké turné po USA a Velké Británii. Do skupiny tehdy přišel nový baskytarista William Clarke a kapelu tehdy oslovil i Stevie Wonder, z jejichž spolupráce pak vznikl hit „Try Jah Love".

Kapela byla tehdy reggae puritány kritizována, že už to není čisté roots reggae, ale na druhou stranu jsou Third World první reggae kapelou, která obohatila svůj zvuk o funk a začala používat syntetizátor. Jejich hudba se od počátku snaží o objevování nových břehů a chce se dotknout posluchačů napříč žánry. Mimochodem právě oni prosadili větší zájem o dub poetry (poesie v rytmech), která se stala základem budoucího dancehallu. V ´85 vydali album Sence of Purpose, které pro změnu získalo velkou odezvu na scéně amerického hiphopu. V ´92 pak vydali desku Committed, která byla primárně dancehallová, ale její titulní track se prosadil v R&B hitparádách. Mezi následujícími nahrávkami doporučujeme k poslechu také desky Live It Up (1995) a Generation Coming z roku 1999. Každá z jejich nahrávek je hudebním unikátem, který stojí za poslech. Stejně tak i jejich živé koncerty jsou povinností pro všechny milovníky kvalitní muziky.

www.thirdworldband.com
www.reggaemusic.cz
www.realbeat.cz

www.musicbar.cz

předprodej: 450,–
na místě: 550,–

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.04.2024

Svátek má Rostislav

Citát pro dnešní den

Zázrak není létat vzduchem nebo chodit po vodě, ale chodit po zemi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz