Koncert v Paláci Akropolis - Dark Captain Light Captain (UK)+ Laetitia Sadier (Fr)

02.03.2011 09:24

Palác Akropolis 31. března 2011   19,30 hodin. Březnové EuroConnections zvou na dvojkoncert anglických indie-folkařů Dark Captain Light Captain a zpěvačky Laetitii Sadier (Stereolab). Poslední březnový den bude v Paláci Akropolis ve znamení originálního anglického indie-folku a nenapodobitelného francouzského šarmu.

V rámci série Euroconnections zde vystoupí skupina Dark Captain Light Captain a zpěvačka Laetitia Sadier, zakladatelka legendární skupiny Stereolab. Zatímco Laetitia v akustickém setu představí Praze svoji sólovou tvorbu, londýnský kvintet ukáže, jak se dá inovativně smíchat elektronika, folk a psychedelický rock.


Dark Captain Light Captain – protiklady se přitahují

Jak napovídá už jejich název, členové skupiny Dark Captain Light Captain mají rádi kontrasty. Jejich hudba vychází z pastorálních folkových melodií, do kterých vplétají pípání a šrumy z laptopů. V jeden okamžik vzývají přírodně čisté prožitky, v druhém se uchylují k psychedelii evokující drogové výlety a euforické momenty střídají deprese a temné podtóny. Kouzlo hudby Dark Captain Light Captain jednoduše vyvěrá z mnohoznačných nálady.

Kamarádi ze školy Dan Carney a Neil Kleiner začali lepit svůj pozoruhodný zvukový koktejl v zimě 2006. Vystačili si s laptopem a kytarami, teprve když chtěli na pódium, rozrostli se jejich Dark Captain Light Captain o dva členy čerstvě rozpadlé skupiny Finley. Osobitý tah na bránu ale kapela dostala až v okamžiku, kdy se k ní přidal bubeník Chin Keeler alias Chin Of Britain. Díky jeho energickému stylu je kapela často srovnávána s krautrockovými klasiky Faust nebo Can. Když jsme u těch přirovnání, tak někdo v DCLC vidí anglickou odpověď na severskou folkotroniku Kings Of Convenience nebo odvázanější sourozence Tunng, jiní je srovnávají  s Fleet Foxes nebo The Notwist.

Debutové album Miracle Kicker natočili Dark Captain Light Captain v roce 2008 na značce LoAF. Některé skladby z desky našly o rok později novou podobu na Remix EP, kde se do nich pustili jejich kolegové z LoAF jako Hatchback nebo Chicken Feed. Následující dva roky pracovali Dark Captain Light Captain na novém albu, které by mělo vyjít letos. „Děláme hudbu, abychom bavili sebe a ostatní lidi,“ prozrazují Dark Captain Light Captain svoji filosofii. Jejich koncert v Paláci Akropolis 31. března nás určitě přesvědčí, že to myslí vážně.

Více informací a audio ukázky:

http://darkcaptainlightcaptain.com/
http://www.myspace.com/darkcaptain

DCLC hrají v sestavě:

Dan Carney: kytara, zpěv
Giles Littleford: kytara, zpěv
Mike Cranny: baskytara
Chin Of Britain: bicí
Laura Copsey: křídlovka

Laetitia Sadier - cesta do neznáma

Začít sólovou kariéru po dvaceti letech s kultovní kapelou je zatraceně těžká práce. Hlas a texty zpěvačky Laetitii Sadier patřily neodmyslitelně dvě dekády ke skupině Stereolab, kterou v roce 1990 zakládala se svým pozdějším manželem Timem Ganem. Skupina proslavená kapesní kavárenskou psychedelií i láskou k české grafické škole jako kdyby dělala svoji hudbu mimo čas a také bez problémů přežila všechny módní vlny od grunge až po dubstep. Až v roce 2009 vyhlásili Stereolab „časově neomezenou pauzu“ a vloni dali s jedenáctou dlouhohrající deskou Not Music svým fanouškům definitivně sbohem.

Laetitia Sadier už dříve ventilovala svoje autorské touhy s bočním projektem Monade (natočila s ním tři desky) a zazpívala si také třeba na deskách Blur, Mouse on Mars nebo rappera Commona. První skutečně sólové album ale vydala teprve vloni v listopadu. The Trip (vydaný na značce Drag City) ji představuje rozkročenou mezi čistým písničkářstvím, zasněným popem i tanečními experimenty. V podtextu alba je vyrovnání se sebevraždou její mladší sestry i smrtí kolegyně ze Stereolab Mary Hansenovou.

Stereolab naposledy hráli v Praze v Paláci Akropolis v květnu 2006, o necelých pět let později přijíždí Sadier na stejné místo, aby zde 31. března předvedla písně ze své sólové desky ve speciálním akustickém setu. Jak napovídá název její desky, Sadier se vydává na svoji novou životní cestu a bude fascinující sledovat, kam se bude ubírat kariéra jedné z nejosobitějších vokalistek působících v populární hudbě posledních dvou dekád.

Více informací a audio ukázky:
http://www.myspace.com/laetitiasadier

www.palacakropolis.cz

Předprodej lístků v  kavárně Paláce Akropolis a Ticketpro
320,- Kč v kavárně Paláce Akropolis
320,- Kč +poplatky v Ticketpro
360,- Kč  na místě

 

 

 

Autor: TZ:Palác Akropolis

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz