Cesta Mramoru – 4. ročník symposia začne 19. července 2009 – Náš Tip Dobřichovice

07.06.2009 16:21

Aby mohla vzniknout socha, je třeba vědět, kde je pod zemí ukrytý krásný kámen, jsou třeba lidé, kteří jej ze země dokáží vylomit, zdvihnout, odvést.

Cesta Mramoru –  4. ročník symposia začne 19. července 2009 – Náš Tip Dobřichovice

 Aby mohla začít vznikat socha, je nutné umožnit sochaři setkat se s tímto kamenem, aby měl možnost přemýšlet, snít, trápit se nejistotou a docházet k rozhodnutí o tvaru. Aby mohl sochař pracovat na soše, potřebuje pomoci od spousty dalších lidí v okolí kamene a když se vše podaří zorganizovat, může uskutečňovat svou vizi – seká dlátem, řeže, brousí a prožívá dlouhé hodiny v těsné blízkosti kamene. Díky všemu tomuto, co předcházelo, vznikne socha. Aby však mohla socha žít, potřebuje své místo a potřebuje přijetí, možná někdy i diskuzi, či výhrady, nikdy však zapomnění či netečnost, od lidí, kteří do tohoto místa přijdou. Aby mohlo vzniknout sochařské symposium, je třeba tento pracný a krásný příběh sochy opakovat mnohokráte po dlouhou dobu. K tomu je potřeba najít opakovaně a po dlouhou dobu mnoho přátel.

sochař Petr Váňa

4. ročník symposia Cesta Mramoru začne 19. července 2009

Pozvání na letošní čtvrtý ročník přijali sochaři Barbora Hapalová, Jiří Plieštik, Václav Gatarik a Miro Žačok. Srdečně zveme všechny příznivce symposia a milovníky umění, kteří se chtějí seznámit s tvorbou těchto českých sochařů na setkání do míst, kde budou v průběhu jednoho měsíce tvořit svá díla ze sliveneckého mramoru. Symposium bude probíhat od 16. července přímo pod okny dobřichovického zámku na břehu Berounky. Závěrečná vernisáž je plánována v prostorách zámku na 19. srpna.

 Zdroj: texty Petr Váňa

http://symposium.fabian.cz/


 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Cesta Mramoru


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz