5 let projektu Obhajoba pastelky výtvarnice Marie Brožové

01.06.2009 18:12

5 let Obhajoby pastelky v Galerii Pastelka.U pří­ležitosti oslavy 5. výročí trvání projektu Obhajoba pastelky bude Marie Brožová kreslit velkoformátový obraz před svou autorskou Galerií Pastelka

5 let projektu  Obhajoba pastelky  výtvarnice Marie Brožové

v Richtrově domě na Malém nám. 11, Praha 1
od 3. do 12. června 2009, vždy od 11.00 do 18.00

křest knihy Tarot v básních
unikátního dílo amerického básníka Willieho Watsona, který napsal 78 básní na všechny karty tarotu, Marie Brožová je přeložila do češtiny a vytvořila podle nich originální sadu tarotových karet.
V sobotu 6. června v 16.00 se před Galerií Pastelka uskuteční slavnostní křest knihy Tarot v básních a autogramiáda obou autorů.


VZNIK A ZÁMĚR PROJEKTU OBHAJOBA PASTELKY

V roce 2004 na Staroměstském náměstí v Praze Marie Brožová nakreslila první obraz na největší formát papíru A0 (1189×841 mm) z potřeby ukázat, že pastelky nejsou jen hračka pro děti, ale kvalitní technika s velkými možnostmi.
Od samého počátku si tento vstřícný a komunikativní projekt získal pozornost široké veřejnosti i médií, motivuje malé i velké návštěvníky k dobrodružství tvorby snadno dostupnou technikou pastelek a otevírá cestu do světa fantazie. Marie Brožová chce nejen obhájit pastelky jako výtvarné médium, ale snaží se také navrátit do výtvarného umění kvality jako je krása, barvy a harmonie a rozvíjet kreativitu ve všech stránkách našeho života.

PĚTILETÉ PUTOVÁNÍ PROJEKTU OBHAJOBA PASTELKY

- v Praze: veřejná kreslení a výstavy Obhajoby pastelky proběhly na desítkách míst v Česku i zahraničí, v Praze mimo jiné Obhajoba pastelky navštívila Pasáž Černá růže, Národní dům na Vinohradech, Palác knih Luxor, Botanickou zahradu Praha, Městskou knihovnu, Planetárium Praha, a ve spolupráci s Lesy hl.m. Prahy proběhla tvůrčí dílna ve Stromovce s výtvarnou soutěží Duše stromů.

- v Česku: z dalších měst můžeme jmenovat Plzeň, Ostrava, Kutná Hora, Jindřichův Hradec, Liberec a vystoupení v rámci mnoha festivalů, např. Jičín město pohádky.

- zahraniční cesty – Obhajoba pastelky se s velkým úspěchem třikrát vydala do Holandska a ve Francii Marie Brožová v roce 2008 získala první místo na mezinárodním sympoziu výtvarníků Art au Soleil.

- obrazy z předvánočních kreslení již tradičně putují na místa, kde udělají radost, např. Klinika dětské onkologie FN Motol, Dětský domov v Klánovicích, Jedličkův ústav a školy, Domov Sue Ryder – seniorům pro důstojné stáří

- v dubnu 2009 projekt vyvrcholil otevřením autorské Galerie Pastelka na Starém městě a souhrnnou výstavou všech velkoformátových obrazů z veřejných kreslení v OD Kotva.

Text: TZ Obhajoba pastelky

Aktuálně na webových stránkách Marie Brožové: http://www.pastelky.cz  

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Marie Brožová " Duše stromů"


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 24.04.2024

Svátek má Jiří

Citát pro dnešní den

Nikdy nemůžete změnit minulost, můžete však vytvářet přítomnost.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz