Na podzim letošního roku vyjde zajímavý titul, rozsáhlá publikace – Helfenburk, hrad pražských biskupů

02.10.2009 10:28

Kniha je pozoruhodná  i tím, že jen shromažďování historických podkladů trvalo více jak čtvrt století. Na napsání samotném se potom podíleli hned tři autoři, Doc. PhDr. František Gabriel, PhD., Ing. Jaroslav Panáček a PhDr. Kamil Podroužek, PhD. Dobrým znamením je i to, že knihu se podaří vydat díky skutečnému nadšení lidí bytostně s Helfeburkem spojených, úlohu nakladatele na sebe totiž převzalo Občanské sdružení Hrádek.

Na  podzim letošního roku vyjde zajímavý titul,  rozsáhlá publikace – Helfenburk,  hrad pražských biskupů

Doc. PhDr. František Gabriel, PhD.

S jením z autorů knihy, s panem docentem Františkem Gabrielem, mám příležitost se potkat na počátku srpna v Praze. Hovoříme nejen o knize, ale i o tom, že je bezpochyby důležité zveřejňovat zprávy o historických objevech, ale zveřejňovat je pravdivě, bez vytváření senzací a umělého mediálního nadšení. Shodujeme se také, že s ohledem na pokrok a vývoj země, ale i s ohledem na potřeby a priority současných obyvatel naší vlasti není možné uchovat veškeré historické dědictví v podobě, jak ho nacházíme.

O hradu Helfenburku -  Hrádku, zřícenině hradu u Rašovic poblíž Úštěku, máme možnost najít slušnou dávku informací v nejrůznějších průvodcích i na internetu. Kniha však vypráví nejen o politických a majetkových osudech hradu, ale zejména o jeho stavebním vývoji a ekonomických vazbách v hradním majetku – hradním zboží..

Historie  hradu se  píše někdy od první poloviny čtrnáctého století.  Tehdy také začíná příběh v naší knize, a podle slov docenta Františka Gabriela končí „ včera“, tím si také můžeme vysvětlit obsáhlost celého díla, které má bezmála 600 stran. 

Ještě před samotným vydáním knihy nás zajímá několik odpovědí na otázky dosud nezodpovězené, to byl také jeden z důvodů setkání s jedním z autorů, určitě nás nejvíce zajímají věci ještě nepublikované. A tak se ptáme.....

Kniha vychází po dlouhém období vašeho bádaní, zmiňujete prvopočátky někde v sedmdesátých letech, ale kdy přišel první impuls, podnět k  napsání knihy a proč  to byl právě Helfenburk, ke kterému  jste upřel tolik svoji pozornosti.

Jen stěží lze hovořit o prvním impulsu. Každý archeolog by měl od počátku výzkumu počítat s tím, že výsledky své práce předloží veřejnosti. A to vlastně vysvětluje i proč právě Helfenburk. Na jaké úrovni, kdy a jakou formou je pouze jednou z otázek, které musí řešit ještě před napsáním prvních řádků textu. V její odpovědi se promítá řada faktorů, z nichž některé autor často ani nemůže ovlivnit. Ty se však v čase mění a odpověď na položenou otázku je třeba neustále korigovat. Před dvaceti lety by bylo vyloučeno se v knize o řadě osobností pouze zmínit, tím méně je hodnotit, řada informací zůstávala utajena někde pod zemí, interpretace odpovídaly našim tehdejším představám. Změnilo se politické klima, přibylo informací a změnily se názory na jejich interpretaci. Pohledy na historii totiž nejsou stále stejné, mění se s nabýváním našich znalostí. Tím se mění i otázky, které si klademe. To vše rozhoduje o tom, co bude kniha obsahovat. Dnes. Zítra by mohla být napsána jinak.

V Čechách existují dva hrady stejného jména Helfenburk,  jaká je mezi nimi souvislost, pokud tedy nějaká je.

Jihočeský Helfenburk leží u Bavorova na okrese Strakonice, druhý Helfenburk na okrese Litoměřice, tedy v severních Čechách. Nejsou si podobné ani svými dějinami, ani svoji architekturou. Nebudeme-li brát v úvahu jejich cenu jako historického pramene a jako významného prvku kulturní krajiny, kterými obě zříceniny bezpochyby jsou, pak mezi nimi žádná souvislost není.

Hrad dlouhá léta chátral a až na počátku sedmdesátých let o něj začínají projevovat zájem skupiny dobrovolníků, trempů – údajně i disidentů, byl to skutečně počátek zahájení prací na jeho záchranu.

Nejdelší chátrání, jak se zdá, započalo opuštěním hradu a trvalo až do roku 1880. Od té doby sloužil jako letní sídlo až do sklonku čtyřicátých let 20. století. Ale již v roce 1968 se jej pod vedením Františka Fišera ujali trempové a za necelé dva roky tu odvedli hromadu užitečné práce. Bohužel, okupace Československa jejich činnost uťala a hrad musel čekat na další partu deset let. Od roku 1978 či spíše 1988 se postupně začínalo s opravami na hradě znovu. Nebylo však třeba začínat od nuly, práce navázaly na předchozí aktivity a trvají dosud. Právě nyní se buduje jeden z dřevěných mostů. A disidenti? No ti jsme snad tak trochu byli tenkrát všichni.

Mezi známé osobnosti, které na Helfenburku občas pobývají, patří také písničkář kapitán Kid a patrně i řada dalších, máte potřebu se tady o některých zmínit. 
     
O tom, že na Helfenburk jezdil v letech 1968 – 1969 Kapitán Kid (je to osobní jméno, proto obě první písmena velká) jsem se dozvěděl od kolegy, který se na opravách v těchto letech podílel. Dnes sem, alespoň pokud vím, nejezdí. Myslím si, že významných osobností sem však jezdilo a stále jezdí desítky. Jejich jména sice neuváděla media a ani dnes nejsou „slavní“, zato však po nich zůstává obrovský kus výborné práce. A za to jim patří dík.

Víme, že autorsky se do určité míry na knize podílel i někdejší reportér a scénárista, známá tvář TV Nova Petr Felix Chudoba. Proč se na knize podílel někdo, kdo s historií zdánlivě tak úplně nesouvisí.

Petr je kamarád, který napsal několik povídek o partě, která, na rozdíl od něho, na Helfenburk jezdí. Ty povídky jsou z počátku devadesátých let minulého století. Tedy dnes vlastně již historický pramen. Vybral jsem jednu z nich. Zcela záměrně tu, jak jsme se dívali na „cizáky“, kteří přijížděli ze západní Evropy na archeologické tábory. Jak nám připadala nepochopitelná a směšná jejich neschopnost žít mimo civilizační vymoženosti a neohrabanost při manuální práci. Nikdo z nás by asi tehdy nevěřil, že za pár let na tom budeme stejně, ne-li hůře. A to je ta souvislost s historií, která totiž konči až právě teď.

Kniha bude bezesporu obsahovat značné množství historických informací, avšak není dle vašich slov typickou literaturou faktu, nabízí se otázka, zda bude právě proto srozumitelnější i pro širší veřejnost.

Nakladatelé velmi často vyčítají autorům vědeckost textů, hovoří o jejich nesrozumitelnosti pro „normálního“ čtenáře, pro obyčejné lidi. Nemyslím si, že jsou tyto názory oprávněné. Český čtenář není hloupý a jsem přesvědčen, že čím větší nároky literatura na čtenáře klade, tím víc je literatura, a platí to nepochybně i o literatuře odborné, obohacuje. A to je, domnívám se, její hlavní úkol. Jen špatní autoři se přizpůsobují úrovni čtenářů, či přesněji tomu co si o jejich úrovni myslí, nebo za nízkou odbornou úrovní čtenářů skrývají odbornou úroveň svoji.       

V korespondenci, která předcházela našemu setkání, doslova píšete:  „Jinak musím upozornit na to, že kniha vyjde, vyjde-li, nákladem party bezvadných lidí, pečujících o hrad Helfenburk. Jim patří i dík třech autorů za práci, kterou ve svém volném čase hradu věnovali a umožnili tak nad vývojem jedné z nejmalebnějších zřícenin severních Čech bádat.“ Dnes s odstupem času víme, že kniha skutečně za pár měsíců vyjde. Můžeme se tedy v závěru zmínit o tom, kdo je ta parta bezvadných lidí, díky nimž si my i další generace budou moci číst jednu z dalších kapitol naší skvělé historie. 

Ta parta „bezvadných lidí“ vznikala z holek a kluků, kterým tehdejší Československo dovolilo seberealizovat se pouze někde v lese. To opovrhování lidmi, arogance a diletantismus tehdejších politických špiček nás však sdružovala a vedla mnoho lidí k podobným aktivitám. Po roce 1989 se otevřely nové možnosti a tak nárůst mladých nadšenců přirozeně poklesl. Jak tak sleduji politické dění v naší republice, myslím, že jich bude brzy opět přibývat.

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 24.04.2024

Svátek má Jiří

Citát pro dnešní den

Nikdy nemůžete změnit minulost, můžete však vytvářet přítomnost.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz