Geniální detektiv je na webu !

26.11.2009 15:43

Praha (Pressweb) - Milovníci záhad, tajuplných příběhů a geniálně vyřešených detektivních zápletek dostávají 26. listopadu v předstihu dárek k Vánocům

Městská knihovna v Praze na adrese www.mlp.cz/holmes zpřístupnila volně ke stažení kompletní příběhy detektiva Sherlocka Holmese, které napsal Sir Arthur Conan Doyle na přelomu 19. a 20. století.

Jde celkem o padesát šest kratších povídek a čtyři romány – mezi jinými například „Pes Baskervillský“, „Mstitel“ či „Podpis čtyř“ – které jinak v knižní podobě tvoří pět silných svazků s celkem 1.711 stránkami.

„Jde o unikátní projekt, neboť se nám ve většině případů podařilo získat práva na nejkvalitnější překlady ze 70. let minulého století, které tehdy vznikly díky úsilí překladatele a spisovatele Jana Zábrany,“ uvádí vedoucí webových projektů Městské knihovny v Praze Kateřina Bajo. Texty je možné si stáhnout nejen v klasických formátech pdf, rtf, txt, ale i ve speciálních verzích pro mobilní telefony a čtečky. „Po digitalizaci knih vše prošlo přísnou redakční kontrolou,“ doplňuje Kateřina Bajo. Kromě dalších informací navíc na uvedených stránkách čtenáři najdou postupně všech dvacet osm dílů komiksu se Sherlockem Holmesem z časopisu Čtyřlístek v původní grafické podobě. Více informací na www.e-knihovna.cz a www.mlp.cz/holmes.

Stránky www.mlp.cz/holmes jsou původním projektem Městské knihovny v Praze, který navazuje na zpřístupnění díla Boženy Němcové (www.mlp.cz/bozenanemcova) a Karla Čapka (www.mlp.cz/karelcapek).

Za posledně uvedený získala letos knihovna Cenu Ministerstva kultury Knihovna roku 2009 v kategorii „Významný počin v poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb“. Stránky s Karlem Čapkem dosud navštívilo přes 150.000 lidí, jedna kniha byla v průměru stažena 8.000x. Nejstahovanějšími tituly jsou „Dášenka“ či „Bílá nemoc“. „Cílem projektů je jak podpora návštěvnosti Městské knihovny, stránky jsou provázány s katalogy a dalšími díly z našich fondů, tak i čtenářství obecně,“ vysvětluje Kateřina Bajo.

Na podobě stránek se Sherlockem Holmesem se velkou měrou podílela i Česká společnost Sherlocka Holmese, především pak její prezident Ing. Aleš Kolodrubec. Většinu elektronických verzí povídek poskytl Ing. O. Kania ze společnosti www.digiBooks.cz. Podstatná část povídek je převzata z překladů, které vycházely v nakladatelství Mladá fronta v edici Máj a to v letech 1971 - 1974. Janu Zábranovi se tenkrát podařilo nejenom prosadit tento ediční záměr, ale především sestavit skupinu výborných překladatelů, kteří se na tomto projektu podíleli. „Městská knihovna v Praze by ráda poděkovala všem těmto autorům či jejich rodinám, kteří laskavě autorská práva poskytli: PhDr. Eva Kondrysová, Zora Wolfová, Eva Zábranová, Mgr. Alice Báťová. A také panu Rudolfu Čechurovi a Marcelu Steckerovi za možnost zpřístupnění jejich povídek o Sherlocku Holmesovi z časopisu Čtyřlístek,“ uzavírá Kateřina Bajo. Texty jsou tedy sice volně ke stažení, vztahují se na ně autorská práva překladatelů.

První povídka A. C. Doyla, ve které se Sherlock Holmes objevil, „Mstitel (Studie v šarlatové)“, vyšla v roce 1887. Ohromnou popularitu si příběhy soukromého detektiva s bystrým okem a geniálním úsudkem získaly po roce 1891, kdy byly publikovány v časopisu The Strand. Povídky a romány pak vycházely až do roku 1927. Sherlock Holmes si získal téměř kultovní status, po smrti A. C. Doyla vznikla řada pokračování z dílny jiných spisovatelů, po světě bylo založeno kromě muzea i několik společností Sherlocka Holmese a příběhy se staly předlohou mnoha nejrůznějších filmových či divadelních adaptací.

Městská knihovna v Praze i nadále bude pokračovat v projektu digitalizaci děl vybraných autorů. Pro příští „máchovský“ rok se připravuje samozřejmě dílo K.H.Máchy, ale také mnoho dalších projektů.

http://www.mlp.cz

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz