Průlomové hudební divadlo Černé na bílém Heinera Goebbelse naposledy v Praze

31.10.2009 19:48

9. a 10. listopadu odehraje Orchestr BERG ve Veletržním paláci naposledy ojedinělou inscenaci Černé na bílém (Schwarz auf Weiss)

Nová inscenace hudebního divadla Černé na bílém měla premiéru 29. září 2009 v rámci festivalu Struny podzimu. Orchestr BERG pod taktovkou Petera Vrábela a v režii tandemu SKUTR podle recenzentů předvedl fascinující představení. Německý skladatel Heiner Goebbels kombinuje živou i hloubavou současnou hudbu s divadelní akcí a muzikanti tak během představení plně využívají podzemní prostory bývalého kina Veletržního paláce. Během představení házejí míčky do bubnu, hrají fotbal s dusítky, vrhají kostky na kryt od cimbálu, ale také mluví, zpívají a samozřejmě hrají náročné hudební party, mnohdy zpaměti.

„Uvést Schwarz auf Weiss pro nás byla velká výzva a jsme velmi rádi, že se to podařilo. Jsme první, kdo si na náročný Goebbelsův kus troufnul po slavném Ensemble Modern. Kvůli velké náročnosti se projekt letos kromě listopadových repríz už nepodaří znovu odehrát. Věříme, že příští rok najdeme finance na jeho obnovení,“ řekl jeden z režisérů Martin Kukučka.

Pro diváky listopadových představení pořadatelé připravili bonus v podobě možnosti zdarma navštívit ve Veletržním paláci sbírku moderního a současného umění Národní galerie, která je partnerem projektu. „Orchestr BERG tak pokračuje ve své tradici uvádění současné hudby v netradičních prostorech, kdy diváky zároveň s těmito prostory aktivně seznamujeme,“ řekla manažerka Orchestru BERG Eva Kesslová.

Recenze premiéry zdůrazňují fakt, že uvedení Goebbelsova Schwarz auf Weiss je v českém prostředí unikátní počin. MF Dnes ohodnotila premiéru devadesáti procenty a vyzdvihla atmosféru představení. Pavel Klusák v Lidových novinách označil Černé na bílém za “otužování domácí scény proti zkostnatění.“

---
Heiner Goebbels – Schwarz auf Weiss (Černé na bílém)
Veletržní palác, sál ARTminus
9. a 10. listopadu, 19:30
Vstupenky na listopadová představení jsou k dispozici on-line na webové stránce www.webticket.cz a v prodejnách Via Musica.

---
Orchestr BERG – dirigent Peter Vrábel
režie: SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský)
scéna: Jan Polívka
kostýmy: Kristýna Záveská
zvukový design: Petr Kaláb

www.berg.cz | www.skutr.org

Kontakt:
eva@berg.cz
Eva Kesslová

zdroj:TZ divadlo Berrg

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 20.04.2024

Svátek má Marcela

Citát pro dnešní den

Udělej co můžeš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz