Premiéra Jindřich IV - Letní shakespearovské slavnosti 2010

11.05.2010 07:37

Hru JINDŘICH IV. s Janem Dolanským, Ladislavem Mrkvičkou, Norbertem Lichým a Zdeňkou Žádníkovou v režii a   úpravě Lucie Bělohradské připravuje jako svou hlavní novinku festival Letní shakespearovské slavnosti

Premiéra Jindřich IV, Letní shakespearovské slavnosti 2010

 Ten letos proběhne od 24. června do 4. září v Praze, Brně, Ostravě, Olšanech a na Slovensku. Předprodej vstupenek začíná 20. dubna v síti Ticketportal. Generálním partnerem festivalu je opět finanční skupina PPF.

Jindřicha IV., strhující příběh přátelství a politiky, v němž se hraje o moc a její chuť, o ambice a jejich naplnění i o kariéru a její cesty, režíruje Lucie Bělohradská. Ta už pro slavnosti dříve nastudovala divácky úspěšného Hamleta s Jiřím Langmajerem. „V Jindřichovi IV. se prolínají dva světy – jeden, v němž vztahy jsou kalkulem, a druhý, v němž vládne veselé a rozmarné podsvětí,“ říká Lucie Bělohradská. Původně dvoudílnou hru razantně upravila a podtrhla v ní aktuální politický rozměr. „Dva hlavní hrdinové – princ Jindra a Falstaff – se potkávají na jevišti světa, na kterém vystupují i ctižádostiví muži politiky, jejichž vypočítavá přátelství a touha po majetku a moci rozvíjejí dramatický příběh,“ naznačuje režisérka, která minulý týden zahájila s herci první čtenou zkoušku.

V roli prince Jindy uvidíme Jana Dolanského, krále Jindřicha ztvární Ladislav Mrkvička, rytíře Falstaffa bude hrát Norbert Lichý: charismatický ostravský herec a hudebník, loňský držitel Thálie za nejlepší činoherní herecký výkon, je pro roli princova přítele a hospodského kumpána ideálním představitelem. V dalších úlohách uvidíme Zdeňku Žádníkovou, Martina Preisse, Zuzanu Slavíkovou, Evu Salzmannovou, Martina Písaříka, Jiřího Hánu, Jiřího Klema a další.

Hru přeložil Martin Hilský, hudbu složí Jan P. Muchow, scénu vytvořil Ondřej Nekvasil, kostýmy navrhla Zuzana Ježková. Premiéra se uskuteční 24. června v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu.

Českou premiéru bude mít i ROMEO A JULIE ostravské produkce PaS de Theatre v s Jitkou Smutnou v roli Chůvy. Veronské milence ztvární Marek Holý a Tereza Dočkalová, režie se ujme Pavel Šimák. Novinkou slovenské části festivalu bude hra OKO ZA OKO v režii Michala Vajdičky.

Festival uvede i reprízy dříve úspěšných inscenací: chybět nebude loňský divácký hit VESELÉ PANIČKY WINDSORSKÉ režiséra Jiřího Menzela s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou,  MACBETH s Veronikou Freimanovou i vydařený ANTONIS A KLEOPATRA s česko-slovenským obsazením. Derniér se letos dočkají obě nastudování KOMEDIE OMYLŮ: rozverná inscenace Martinem Pechlátem, Jitkou Čvančarovou a Davidem Suchařípou se bude hrát naposledy 28. července v Praze, se stejným titulem s herci z ostravských divadel se rozloučí publikum 10. srpna na Slezskoostravském hradě.

Nejslavnější monology, dialogy a scény ze čtrnácti Shakespearových her v podání hereckých hvězd slavností vyjdou letos i na 2CD: během května je vydá Popron Music.

Více informací o letošním programu, cenách vstupenek a možných slevách najdete na www.shakespeare.cz nebo na www.ticketportal.cz


www.shakespeare.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz