Divadlo Praha Tip - Poprvé vdaná, Café teatr Černá Labut 4.2. 2010

11.01.2010 00:29

Poetická komedie  vypráví o láskách a neláskách jedné betonářky. Hraje: Taťjana Medvecká, režie: Jaromír Pleskot

Napsali, recenze:

V Dejvickém divadle mělo českou premiéru monodrama ruského autora Pavla Nilina s názvem Poprvé vdaná. Pod vedením nestora české režie Jaromíra Pleskota vystoupila členka činohry Národního divadla Taťjana Medvecká. 

Inscenace navozuje dost neobvyklý retro-styl: ohlédnutí do dob, kdy v Sovětském svazu cizí lidé bydleli v přecpaných společných bytech a na schůzích navzájem referovali o svém mravním profilu. Humor zavání dosti podivnou nostalgií. "Staré dobré časy" socialistického soužití nejsou sice velebeny a přivolávány, ale přece jen jsou načechrávány do podoby nelehkého, ale pestře dobrodružného prožívání všedních dnů. Jenže dobové reálie jsou pouze rámcem, nahlíženým prostou duší jediné protagonistky. Přirozeně, že v ženském monodramatu jde hlavně o tu ženskou - o optimistickou mučednici s něžným jménem Tonička. Původně betonářka, nyní laborantka a uklízečka, je ochotná dělat cokoliv, aby přilepšila své sobecké nemanželské dceři. Banální příběh, který by se mohl lehce zhoupnout do kategorie kýče. Vždyť ona dotyčná, osudem a lidmi zkoušená, nakonec svého štěstí dojde.

Na toto monodrama lze však také nahlížet obyčejně - bez estetických a ideologických předsudků: obyčejný příběh, který dobře skončí. Té obyčejnosti, prezentované obyčejnými vyjadřovacími prostředky, je na českých jevištích pomálu. A tak její ojedinělý výskyt přirozeně osvěží. Taťjana Medvecká přichází s kýblem a smetákem, zahalená do šátků, tepláků a erární pracovní zátěry. Možná příliš okázale demonstrovaná obyčejnost. Teď záleží na herečce, aby učinila nejen přijatelnou, ale i strhující tuto pohádku o přestárlé Popelce. Že to paní Medvecká dokáže, bylo zřejmé hned od jejího prvního kontaktu s diváky. Herečka využívá všech možností, které jí více než dvouhodinový sólový výstup poskytuje, aniž by exhibovala gejzíry sebezhlíživé herecké virtuozity. Hraje s něhou, jen nepatrně prodchnutou závanem nostalgie. A jelikož Tonička je bytost také hravá, předvádí herečka během její zpovědi řadu nejrůznějších postav - na chvíli se stává i bezpohlavním klaunem. Tonička je v podání Medvecké neodolatelně rozmanitá a neodolatelně obyčejná žena. Jestliže dovedete vystát bezproblémové, čisté bytosti, nenechte si představení ujít. Obyčejně řečeno - využitá herecká příležitost!

Café teatr Černá Labut
Praha 1, Na Poříčí 25, 8. patro
www.cernalabut.cz, cernalabut@cernalabut.cz,
prodej vstupenek v kavárně po-pá 12.00 -18.00,
Rezervaci vstupenek pokud možno realizujte  mailem:
teatr@cernalabut.cz,
( popřípadě tel. 222 827 827) vstup do kavárny před představením 19.00,
začátky představení ve 20.00 hod.( květen, červen vždy od 20.30 )
Vyhlídková kavárna s terasou je otevřena denně od 12 do 20.00. V den představení do 18.00

Autor: televize.cz/2000053/ 00521714.htm

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.04.2024

Svátek má Rostislav

Citát pro dnešní den

Zázrak není létat vzduchem nebo chodit po vodě, ale chodit po zemi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz