Divadlo Praha - Na taneční exkurzi do divadla Ponec

24.11.2009 23:14

Exkurze s Helgou je nová inscenace, kterou připravuje autorská dvojice Jana Hudečková a Marta Trpišovská a jejíž premiéra se uskuteční 12. prosince od 20.00 hod v divadle Ponec (repríza 13. 12.)

Po úspěchu své předchozí společné choreografie S kůží na trh, která byla nominovaná na Cenu SAZKY 2007 za „objev v tanci“, se absolventky konzervatoře Duncan Centre pustily do nového projektu, který má být podle jejich slov tanečně-divadelní exkurzí světem, kde se rodí i umírá krása. “V této inscenaci si klademe otázku po pomíjivosti i stálosti krásy, zajímají nás estetické archetypy, ideály a společenské konvence současné společnosti, které se promítají do našeho životního stylu, filosofie a pohledu na svět,“ doplňují autorky. Jana Hudečková a Marta Trpišovská se jako interpretky potkaly například v choreografiích Kristýny Celbové, Michaela Vodenky, Petra Tyce a v neposlední řadě také na prknech Národního divadla v Dobře placené procházce (r.: Miloš Forman, ch.: Veronika Švábová). Exkurze s Helgou je zatím jejich třetím společným autorským projektem, ve kterém zároveň spolu s dalšími dvěma tanečnicemi (Jitkou Štecovou a Leou Švejdovou) samy účinkují.

 Exkurze s Helgou
Choreografie: Jana Hudečková a Marta Trpišovská
Interpretace: Jana Hudečková, Marta Trpišovská, Jitka Štecová, Lea Švejdová
Světelný design: Michael Vodenka
Kostýmy: Mariana Novotná
Hudba: Fernando Herranz Solis
Kamera, foto: Štěpán Látal

Mgr. Michaela Kernová
Tanec Praha o. s. / divadlo Ponec
tel.: 224 817 886, 724 213 136
e-mail:
michaela@tanecpraha.cz
www.divadloponec.cz
divadlo Ponec
Husitská 24A, Praha 3
tel.: 222 721 531, 224 817 886
vstupenky@divadloponec.cz
www.divadloponec.cz

Doplňující informace o společných projektech autorek

Jana Hudečková a Marta Trpišovská jsou absolventkami taneční konzervatoře Duncan Centre, kterou zakončily obě v roce 2001. V témže roce začaly připravovat svůj první společný projekt Madame Blanche, manýristickou fresku inspirovanou mýty a legendami o bílé paní. Ta měla premiéru v divadle Duncan Centre v roce 2002 a v tom samém roce byla prezentována na České taneční platformě a Tanci Praha.

Jako interpretky se velmi často potkávaly na jevišti, především v choreografiích Kristýny Celbové nebo Michaela Vodenky. V roce 2002 tančily ve Státní opeře v choreografii a režii Petra Tyce v představení Don Giovanni. Posledním projektem, kde se tyto tanečnice sešly jako interpretky je Dobře placená procházka v režii Miloše Formana a choreografii Veroniky Švábové, která měla premiéru v roce 2007 v Národním divadle.

Častá spolupráce těchto autorek probíhala na bázi jedna vede druhá tančí a tak vznikly choreografie Indiskrétní potěcha, která byla vytvořena v roce 2002 pro choreografickou soutěž Cena Jarmily Jeřábkové, kterou autorsky vedla Marta Trpišovská a Jana Hudečková tančila, stejně tak dílo Dvojexpozice, která vznikla v roce 2004 ve spolupráci s komorním tělesem Ansamble Martinů a v roce 2005 byla nominována na Cenu Sazky. Naopak tomu bylo u choreografie 14. dubna, která vznikla v roce 2000, pod níž je autorsky podepsána Jana a Marta tančí.

Zatím posledním společným dílem je choreografie S kůží na trh, která měla premiéru v roce 2005 v divadle Duncan Centre. Tato asi nejúspěšnější spolupráce, ve které se prezentují obě autorky i na jevišti, je úsměvnou klauniádou určenou  pro odbornou, ale především laickou veřejnost. Lehkost a humor vtahuje i nezkušeného diváka do dění a vření na jevišti, které si i přes zdánlivou nenáročnost udržuje uměleckou hodnotu. Snad za to obdržela choreografie nominaci na Cenu SAZKY za „objev v tanci“ v roce 2007.  

zdroj: TZ divadlo Ponec     


 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz