Divadlo Praha - Dejvické divadlo: Dennis Kelly, Debris 23.1.2010, Náš TIP

15.01.2010 08:10

Rodinná hra, ve které se věci vymkly z rukou. Před několika lety mi Debris přivezl z Anglie dramaturg Dan Přibyl. Trochu jsme kolem ní přešlapovali a až teď nastala její chvíle. Dal jsem ji číst Martě Issové a Václavu Neužilovi a oni mi dost brzo a docela vzrušeně odpověděli, že do toho půjdou, protože je to ‚divný‘," dodává režisér.

PREMIÉRA 16.01.2009

Hrají: Martha Issová a Václav Neužil
Překlad: Pavel Dominik, výprava: Jan Štěpánek, dramaturgická spolupráce: Karel František Tománek
Režie: Miroslav Krobot
Hra Dennise Kellyho Debris byla napsána v roce 2003 a svého autora proslavila v mnoha zemích, kde byla rovněž inscenována (Austrálie, Irsko, Rakousko, Německo). Jedná se o současný tragikomický příběh dvou sourozenců, který osciluje na hraně reality a fikce. Překlad anglické verze je dílem Pavla Dominika, který pro Dejvické divadlo přeložil už třetí titul.

Kontakty:

Dejvické divadlo o.p.s.,
Zelená 1084/15 a, Praha 6, 160 00,
Tel: 233 332 430,
e-mail: dejvickedivadlo@dejvickedivadlo.cz
www.dejvickedivadlo.cz

Zdroj: TZ Dejvické divadlo

rezenze:

...Dejvické divadlo si texty pečlivě volí, Debris si v kanceláři dramaturgie "poležela" několik let. "Vážím si dobře napsaných her, ale v Dejvickém divadle dáváme přednost takovým, které mají něco navíc nebo jim naopak něco chybí. Možná prvek chyby nebo naopak neschopnost rozumět výtečné autorské osobnosti. Takové hry mívají tajemství a dávají divadlu svobodu interpretace, což nás zajímá. Osobně poznám takovou hru podle toho, že si na ni aspoň jednou za čtrnáct dní vzpomenu, i když o ní zprvu vůbec jako o inscenaci neuvažuju. To je i případ Debris," říká režisér Miroslav Krobot.

"Před několika lety mi Debris přivezl z Anglie dramaturg Dan Přibyl. Trochu jsme kolem ní přešlapovali a až teď nastala její chvíle. Dal jsem ji číst Martě Issové a Václavu Neužilovi a oni mi dost brzo a docela vzrušeně odpověděli, že do toho půjdou, protože je to ‚divný‘," dodává režisér.
z článku Kateřiny Kočičkové(MF DNES) k premiéře hry Debris


...Kellyho Debris rozhodně není běžným psychologickým rodinným dramatem. A nejde o to, jestli mu někdo dá nálepku cool dramatiky, nebo černé grotesky. Hlavními hrdiny jsou dva teenageři, bratr a sestra Michael a Michelle. Jejich matka zemřela při porodu Michelle a otec alkoholik propadne představám o tom, že je Ježíš Kristus, a ukřižuje se v jejich obývacím pokoji. Děj ovšem není nijak podstatný.

Hra se skládá především z paralelních monologů, které sourozenci vyprávějí o situacích svého uzavřeného soukromého světa, z něhož vystupují díky své fantazii. Přehrávají je ve zvláštní směsici reality a fikce, do níž zasahují atributy současné mediální komunikace. Tu představuje především televize, kterou se ostatně inspiruje i otec, což má za následek tragický matčin konec. Televize s titulky Krobotovu inscenaci také otevírá, a i když ji Michael a Michelle konkrétně nesledují, je považována za nezbytnou k životu. Její neexistence však paradoxně osvobozuje, někdy až k smrti.

Kouzlo hry spočívá v neuchopitelnosti
Sourozenci si ovšem vytvářejí svou vlastní skutečnost, kterou předkládají s naprostou věrohodností. Podtrhuje ji i scénografie, ošuntělý, zvláštně nezabydlený prostor, kde se ohřívá jídlo v mikrovlnce a zároveň tu rostou velké houby. Ve vzájemných hrách, kde oba protagonisté představují jiné postavy, je reálná situace pojednána až bizarně.

I když scéna jejich únosu strýčkem Arrym znamená zásadní průlom, protože překračují hranice svého mikrosvěta, předvedou ji ve fantaskních kostýmech a za přítomnosti obří figuríny, která kouří. Definitivní zlom pak nastává, když Michael objeví „Debrise“. Mění se i jejich vztah, který se předtím kromě banálních domácnostních úkonů paradoxně zvýrazňoval jen v hravých variacích na Michellinu smrt z rukou Michaela.

I když oba dva vyprávějí o svých rodičích, jejichž činy jsou v jejich podání vlastně dětinské, s dospělým nadhledem, doopravdy dozrávají až po situaci s Debrisem. Nebo přesněji - dochází k jejich vnitřní emancipaci, k emocionální samostatnosti a osobní nezávislosti. I když text lze číst samozřejmě i jinak - právě v jeho neuchopitelnosti a nejednoznačnosti totiž spočívá jeho kouzlo.

Režisér Krobot si k jeho interpretaci vybral dva herce, kteří se v něm dovedou pohybovat autenticky, a přitom přesvědčit o naléhavosti sdělení. Martha Issová jako Michelle v sobě má nepředstíranou dětskost a zároveň vnitřní sílu, zatímco Michael Václava Neužila je introvertnější a trochu nadřazenější starší bratr s nadhledem.

Jana Paterová, Lidové noviny


 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 24.04.2024

Svátek má Jiří

Citát pro dnešní den

Nikdy nemůžete změnit minulost, můžete však vytvářet přítomnost.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz