Divadlo Praha - Činoherní klub: Marina Carr, U Kočičí bažiny 16.1. 2010, Náš Tip

15.01.2010 07:52

Kdo lásce až příliš se vzdá, že spálí mu srdce ten žár, ten nedojde chval ani štěstí. Eurípidés/Médeia. Marina Carr (1964) ve svých hrách Maja (The Mai, 1994), Portia Coughlan (1966) a U Kočičí bažiny (By the Bag of Cats,1998) originálně využívá prvků řecké tragédie, které ovšem klade do ryze osobní roviny příběhů svých ženských hrdinek.

Její dramata se vymykají jakémukoli prvoplánovému zařazení a působí především neobyčejným emocionálním nábojem, obrovskou silou a zarputilostí hrdinek a také oním zcela netypickým přenesením rámce klasické tragédie do světa, v němž viditelně chybí přítomnost bohů. Hrdinky Mariny Carr krok za krokem kráčejí do záhuby, vedeny svými jasnými představami o mužích, vášnivé lásce a rodinném soužití.

S hlavní hrdinkou hry Hester Swanovou se setkáváme v okamžiku, kdy je zrazená, podvedená, opuštěná
a raněná na duši. Stojí před svým posledním životním rozhodnutím

Hrají:

Hester Swanová /
Veronika Žilková

Carthage Kilbride /
Matěj Dadák

Josie Kilbridová /
Klára Šabaková, Johana Krtičková

Paní Kilbridová /
Gabriela Vránová

Monika Murrayová /
Ivana Wojtylová

Kočičí žena /
Lenka Skopalová

Xavier Cassidy /
Vladimír Kratina

Karolína Cassidyová /
Marika Šoposká

Duch Josefa Swana /
Vojtěch Kotek, Jaroslav Plesl

Otec Willow /
Stanislav Zindulka

Mladý Dunne /
František Skopal

Obdivovatel duchů /
Stanislav Štícha

Kontakty:

Činoherní klub o.p.s.
Ve Smečkách 26
110 00 Praha 1

pokladna:
296 222 123,
pokladna@cinoherniklub.cz

www.cinoherniklub.cz

Zdroj: TZ Činoherní klub

Recenze:

Josef Chuchma - MF Dnes; IDnes: Inscenace U kočičí bažiny je sázkou na ověřené postupy

Hned to úplně první představení nynější sezony v pražském Činoherním klubu patřilo premiéře. A inscenace dramatu Irky Mariny Carr U kočičí bažiny je rázným vstupem.
Z představení U kočičí bažiny. Veronika Žilková v něm podává jeden ze svých životních výkonů.foto: Pavel Nesvadba

Z představení U kočičí bažiny. Veronika Žilková v něm podává jeden ze svých životních výkonů.

U kočičí bažiny je velké drama. Hra inspirovaná bezmála pětadvacet století starou Euripidovou Médeiou v sobě nese antickou osudovost, rozehrání sil, které přesahují vůli a moc jedince, ale přitom nepůsobí jako "adaptace", variace či aktualizace nejklasičtější klasiky.

Je to hra usazená mimo čas a svým způsobem i mimo prostor – sice je zřetelně situována do ostrovní bažinaté krajiny, nicméně daleko více než o konkrétní lokalizaci jde o krajinu metaforickou, bažinatou v tom smyslu, že lidé se jí brodí, propadají se v ní, bloudí a nejsou mocni se z ní vymanit.

Možný počáteční divácký dojem z irské "exotičnosti" až obligátnosti se v průběhu hry rozplývá, zatímco na jasnosti a naléhavosti nabírají kontury a osudy postav. Soubor Činoherního klubu k tomu přispívá ze všech svých sil.
Silná role Žilkové

Režisér Martin Čičvák do titulní role Hester Swanové, čtyřicetileté ženy, neustále někým opouštěné a neumějící odpustit, obsadil Veroniku Žilkovou. Propracovali se k výkonu, který v hereččině divadelní kariéře může patřit ke stěžejním.

Coby hrdá, nepoddajná i doufající a hlavně zoufající Hester je zcela koncentrována na figuru a s dalšími reprízami to může být ještě lepší – na pondělní premiéře se mi Žilková jevila více stresovaná, sevřenější než na předpremiéře, která se odehrála na konci června. (Stojí za zmínku, že inscenátoři přes divadelní prázdniny na hře ještě zapracovali, doladili nejeden detail.)

Velmi kvalitními partnery Žilkové jsou zejména Lenka Skopalová coby slepá Kočičí žena, která však do lidí a vztahů výtečně vidí, a Vladimír Kratina jako zemitý, nadutý a sprostý sedlák Xavier Cassidy, jenž provdal mladičkou dceru Karolínu (Marika Šoposká) za Carthaga Kilbridea (Matěj Dadák), který kvůli téhle výhodné partii opustil Hester. Divácky vděčnou kreaci – bez toho, že by publiku nadbíhala – předvádí Gabriela Vránová v roli zle přitroublé a sobecké Carthageovy matky.

Svého druhu mimořádné nároky, zejména pak v závěru, hra klade na představitelku Hesteřiny sotva školou povinné dcery Josie; alternují v ní
typově odlišné Johana Krtičková a Klára Šabaková – každá ten nápor zvládá po svém, ale obě respektuhodným způsobem.

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 25.04.2024

Svátek má Marek

Citát pro dnešní den

Není vítězstvím nikdy neupadnout, ale pokaždé znovu vstát.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz