Divadlo Praha - Český tanec s africkými kořeny ! V divadle Ponec

28.10.2010 02:56

Talentovaný český tanečník a choreograf Jiří Bartovanec, který od roku 2003 působí ve světoznámém tanečním souboru choreografky Sashy Waltz v Berlíně, uvede v divadle Ponec 1. a 2. listopadu od 20:00 hod. českou premiéru své druhé autorské sólové choreografie Aného, ve které se snaží vypořádat s komplikovanou minulostí své rodiny.

Jiří se rozhodl nalézt své údajné africké kořeny, o kterých až do 25 let neměl ani ponětí. Jeho pátrání po neuvěřitelném rodinném příběhu zachytili režiséři Nenad Djapić a Pavla Frýdlová v dokumentu České televize s názvem „Africké kořeny – české tančení", který budou mít diváci možnost zhlédnout v rámci obou hracích večerů. Snímek zachycuje tanečníkovo setkání s míšeným dědečkem i vznik choreografie Aného, jejíž název odkazuje na Toganské pobřežní městečko, odkud byli Jiřího předci spolu s dalšími původními obyvateli přivezeni do koloniálního Německa. "Díky natáčení jsem měl možnost poznat velký kus rodinné historie i vlastního původu. Najít část identity byl velmi silný impuls. Pokud člověk ví, odkud kráčí, lépe se mu pokračuje vpřed. S tímto poznáním jako bych získal pevnou půdu pod nohama a nemusel se ohlížet zpět," říká Jiří.

Po dokončení dokumentu však Jiřího dědeček za dosud nevyjasněných okolností zemřel. "Tato smutná událost posunula obsah mé choreografie dalším směrem," popisuje pohnutý osud své rodiny Jiří.
 

Vstupenky k dostání v divadle Ponec za 120 Kč / 190 Kč v den konání představení a dále v předprodeji na pokladně divadla v Celetné a v sítích Ticketpro a Ticketstream. Více na www.divadloponec.cz

 Představení bude uvedeno v rámci projektu T. VAR neboli taneční var (projekt podporující realizaci tvorby českých umělců působících v zahraničí).

Choreografie a interpretace: Jiří Bartovanec
Hudba: zeitblom
Světelný design: Martin Hauk
Kostýmy: Jiří Bartovanec a Federico Polluci
Video: Virgis Puodziunas
Dramaturgie: Yoreme Waltz
Produkce: Karsten Liske

Více o autorovi projektu:
Jiří Bartovanec se narodil roku 1983 v Mariánských lázních. V 7 letech se stal členem folklorní taneční skupiny STAZKA v Teplé. V letech 1994–1997 studoval na baletní škole J. Dolečka v Karlových Varech a od roku 1998 na taneční konzervatoři Duncan Centre v Praze. Jeho choreografie A.M.F. – arbeit macht frei (2001) a She created beauty so scary (2002) měly premiéru v Praze. V Berlíně spolupracoval s Farhadem Payerem a Yasmine Kalifa na divadelním představení Jack and Harun a se skupinou Toula Limnaios na představení Irrsinn. V roce 2004 pracoval s Jochenem Rollerem na choreografii Mindgarden, tančil v duetu Mirelly Wiengarten Combattimento di Tancredi e Clorinda a v jejím tanečním filmu Circulatura. V roce 2007 se podílel na projektu Mayim Mayim ve Stadttheater Nurenberg/Furth. Od roku 2003 pracuje se Sashou Waltz a v roce 2007 se stal členem skupiny Sasha Waltz + Guests. Tančí v choreografiích Sashy Waltz noBody, insideout, Dido+Aeneas, Medea a Jagden und Formen. When my mind is rocking, I know it´s 7, jeho první sólo, mělo premiéru v dubnu 2008 v rámci projektu Choreographen der Zukunft/Choreografové budoucnosti skupiny Sasha Waltz + Guests.
 

Autor: TZ: Divadlo Ponec

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz