Divadla Praha - Fritz Kater A TANČIT! : premiéra v Divadle Na zábradlí 19.12.1009

08.12.2009 19:14

Divadlo Na zábradlí uvede v sobotu 19. prosince českou premiéru inscenace A tančit!. Hru německého režiséra Fitze Katera režíruje také německá režisérka Jo-Anna Hamann.

Text o nenápadné manipulaci, současném kultu mládí, nesvobodě, která má podobu uvěznění v „pohlaví“ a bezmoci podřízených v nadnárodních firmách. Jednou z možností, jak z přítomností, která svírá jak španělská bota je útěk: do tance.

Bernie je zaměstnancem biotechnické firmy, kde se myším implantují lidské uši. Zná všechny filmy Bustera Keatona, jeho život je však o něco méně komický. Zneužívá své mocenské pozice nejen k tomu, aby podřízené nutil k pochybným chovatelským pokusům, ale i k dobývání žen. 

Ve hře se zrcadlí obraz současné zdeformované společnosti. Jejích slabin, frustrací, zmatků a poznamenání všeho druhu. Fritz Kater tedy nabízí spásné řešení, kterým je útěk. Útěk do tance. Není první, kdo v tanci vidí spásu. V tanci je cosi démonického, vyššího, co lze jen těžko pragmaticky pojmenovat. V industriální mýdlové opeře se člověk podlamuje pod tíhou moderní doby. Pociťuje bezmoc v dnešním světě, který je postaven na pochybných hodnotách, kde jsou na prvním místě peníze, majetek, kariéra a touha po moci. Jedinec nemá šanci, pakliže pracuje a žije v systému.

Ocitáme se, vrženi do děje, uprostřed scény, ve které je okamžitě jasné, kdo v ní má právě navrch. Kancelářská místnost představuje Bernieho, vypočítavého chameleóna, který se umí kamkoliv nadřazeně vetřít. To se mu velice dobře daří s Ingou, s níž na začátku hry vede zdánlivě nedůležité pře o to, zda se Inga posadí nebo zda by si dala drobné občerstvení, jakým je káva nebo voda. Tyto maličkosti totiž dají oběti – Inze – nejprve pocit bezpečí a později odvedou pozornost od cílu celé taškařice.
V této hře ale nejde o cíl, jak by se snad nejprve zdálo, ale o průběh celého toho závodu emočních machinací.

Hra A tančit! (Tanzen) měla premiéru v roce 2006 v Gorki Studio Berlin.

V Divadle Na zábradlí představení režíruje Jo-Anna Hamann. Narodila se 2. prosince 1970 v německém Hamburku, studovala klasický tanec v Baletní škole Hamburk, jehož studium musela ze zdravotních důvodů ukončit. Následně studovala obor klasické a moderní filozofie na Univerzitě Hamburk a po tom herectví a režii u profesora J.M.Krasovského na Státní divadelní akademii v Petrohradu, kde pracovala jako asistentka režie, režisérka a tlumočnice v divadle Mariinsy. Po návratu do Německa byla v letech 2004 - 2006 v angažmá v Německém divadle Deutsches Theater Berlin a v letech 2006 - 2007 v berlínském Divadle Maxima Gorkého. Ve svých inscenacích zúročila studia filozofie i baletu, otázky viny a manipulace.
V roce 2008 režijně hostovala v Praze inscenací „Genesis 2“ (Ivan Vyrypajev, meetfactory). Žije v Berlíně. Mluví rusky, anglicky, učí se česky.

Hru přeložila Radka Denemarková, narozena v roce 1968. Je především spisovatelkou, ale i dramaturgyní a překladatelkou. Vystudovala bohemistiku a germanistiku na FF UK, působila jako vědecká pracovnice Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR. V letech 2007 a 2008 pobývala na stipendijních pobytech ve Wiesbadenu a Berlíně.  Její autorská tvorba je plná zajímavých titulů: publikovala tři knihy, prvotinu nazvanou A já pořád kdo to tluče (2005) dále titul Peníze pro Hitlera (2006), který získal cenu Magnesia Litera v kategorii Litera za prózu a byl přeložen do několika cizích jazyků (anglicky, německy, polsky, maďarsky) a knihu Smrt, nebudeš se báti o životě Petra Lébla. Scénáristicky se podílela na pořadech České televize o významných divadelních a literárních osobnostech: Alfréd Radok, Jiří Voskovec, Jan Werich, Jinřich Honzl, Bohuslav Reynek a další. 

Fritz Kater je pseudonym používaný německým dramatikem Arminem Petrasem od poloviny 90. let.  Narodil se v roce 1964 v západoněmeckém Meschede. Studoval režii na Akademii dramatických umění Ernsta Busche, pracoval jako asistent režie ve Frankfurter Theater am Turm (TAT) a v Münchner Kammerspiele, v letech 1996 – 99 působil jako umělecký vedoucí v Theater Nodrhausen a zastával funkci kmenového režiséra v Lipsku a následně ve Frankfurter Schauspiel.
 Od sezóny 2006/2007 je ředitelem v berlínském Divadle Maxima Gorkého.
Za svou hru Čas žít, čas zemřít (Time to live, time to die) získal v roce 2003 cenu Mülheims Dramatists. Tu vedlo v minulosti Divadlo Na zábradlí pod názvem Včas milovat, včas umírat v režii Jiřího Pokorného.

Překlad a jazyková spolupráce  Radka Denemarková
Dramaturgie  Ivana Slámová, Zdeněk Janáček
Scéna a kostýmy  Tereza Beranová
Video a spoluprácie na scéně Alexandr Puškin
Hudba  Sebastian Demmin

Režie  Jo-Anna Hamann

Hrají
Inga Kristina Maděričová
Sandra Gabriela Pyšná
Bernie Ladislav Hampl


Premiéra 19. a 21. prosince 2009 v 19 hodin v Divadle Na zábradlí
Reprízy 11. a 22. ledna 2010

Alexandra Poláková
sasa@nazabradl.cz
tel: 222 868 870
gsm: 603 465 307
www.nazabradli.cz

Divadlo Na zábradlí
divadlo českých a světových premiér

zdroj: TZ Divadlo Na zábraddlí

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Divadla Praha - Fritz Kater A TANČIT! : premiéra v Divadle Na zábradlí 19.12.1009

A tančit !

A tančit !

A tančit !


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 02.05.2024

Svátek má Zikmund

Citát pro dnešní den

Řekni mi to, já to zapomenu. Ukaž mi to, možná si to zapamatuji. Nech mě zkusit si to a já to pochopím.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz