Divácky nejúspěšnější inscenace Divadla pod Palmovkou se loučí se svým publikem

29.03.2009 15:30

Když se 1. října 1992 uskutečnila v Divadle pod Palmovkou premiéra Steinbeckovy slavné hry O myších a lidech v režii Petra Kracika, asi nikdo netušil, že inscenace dosáhne neuvěřitelných tří stovek repríz.

Divácky nejúspěšnější inscenace Divadla pod Palmovkou se loučí se svým publikem

Ani že se tak stane jednou z nejvíce reprízovaných, a tedy i divácky nejúspěšnějších, inscenací současného českého divadla. Představení, ve kterém doslova kralují vynikající herecké výkony a které po neuvěřitelných sedmnáct let představovalo stálici (a v jistém smyslu také ikonu) Divadla pod Palmovkou, bude mít dne 17. dubna 2009 derniéru, aby uvolnilo místo novým a diváky rovněž žádaným titulům.

Hra O myších a lidech je divadelní verzí světoznámé novela nositele Nobelovy ceny Johna Steinbecka, kterou pro jeviště upravil sám autor. Je tragikomedií o iluzích, nesplněných snech a různých podobách chlapství. Vypráví příběh přátelství Lennieho a George, kteří cestují od ranče k ranči a nechávají se najímat na příležitostnou práci. Sní o tom, že si našetří na malou farmu a společně na ní budou hospodařit. George je dobrácký chlap, který se ze všech svých sil snaží čelit ranám osudu – a především těm, které nevědomky způsobuje jeho mentálně postižený přítel (a tedy poněkud komplikovaný souputník) Lennie. Právě kvůli Lenniemu, obdařenému nevšední fyzickou silou a bizarní fantazií, se dvojice dostává téměř neustále do potíží. Lennie je „věčné dítě" žijící ve svém vlastním světě, které se ze všech sil snaží plnit Georgovy příkazy a přání – a tragicky přitom selhává.

 Jak o inscenaci napsal jeden recenzent: „Výstřelem končí inscenace Divadla pod Palmovkou – O myších a lidech od Johna Steinbecka. George zabíjí svého přítele Lennieho. Uchrání ho před lynčováníma zároveň dává sbohem svému poslednímu snu, že by spolu mohli mít někde kousek vlastní země a na něm hospodařit. Realita rozpouští iluze jako slunce sněhové vločky. Představení vévodí výkon Rostislava Čtvrtlíka (Lennie). Postavu smutného blázna, jenž má problémy kvůli tomu, že miluje hlazení hebkých věcí, zvládá se záviděníhodnou virtuozitou."

 Během sedmnácti let, kdy byla inscenace O myších a lidech uváděna na jevišti Divadla pod Palmovkou samozřejmě došlo k několika změnám v jejím obsazení. Řada herců však své postavy na jevišti „žila" po celou dlouhou dobu, kdy byla inscenace reprízována. A pro mnohé z nich patří jejich role v „Myších" k těm nejoblíbenějším, s jakými se zatím setkali. V premiérovém obsazení z roku 1992 účinkovali: George – Stanislav Lehký, Lennie – Rostislav Čtvrtlík, Candy – Karel Pospíšil j.h., Správce – Ota Ševčík, Curley – Ivan Jiřík, Curleyová – Simona Vrbická, Slim – Ivo Kubečka, Carlson – Jiří Langmajer, Whit – Miroslav Táborský, Crooks – Adolf Filip.

 JOHN ERNST STEINBECK: O MYŠÍCH A LIDECH  (327. inscenace Divadla pod Palmovkou)

Překlad: Ota Ornest Režie: Petr Kracik Výprava: Milan David  Hudba: Karel Trumm j.h.Dramaturgie: Martin Velíšek

DERNIÉROVÉ OSOBY A OBSAZENÍ:

 George: Stanislav Lehký j.h.

 Lennie: Rostislav Čtvrtlík

 Candy: Karel Hlušička

 Správce: Luděk Nešleha

 Curley: Ivan Jiřík

 Curleyová: Simona Vrbická

 Slim: Ivo Kubečka

Carlson: Jan Teplý

http://www.divadlopodpalmovkou.cz

 Tiskovou zprávu vydalo Divadlo pod Palmovkou 8. dubna 2009

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

O myších a lidech


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.04.2024

Svátek má Vlastislav

Citát pro dnešní den

Když se jedna brána ke štěstí zavírá, druhá se otevírá. My však často dlouho zíráme na vchod, který se uzavřel, a ani si nevšimneme toho, který se pro nás otevřel.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz