DEN, KDY SE BUDE TANČIT VŠUDE připadá již na tento pátek

27.04.2011 11:46

Již tento pátek, 29. 4. 2011, proběhnou po celé České republice oslavy Mezinárodního dne tance. Do jednodenního tanečního happeningu se zapojí 28 měst. V Praze, která je epicentrem oslav, bude tanečně aktivních 22 organizací.Do celorepublikových oslav se letos zapojí opět desítky organizací, které v tento den připraví pro veřejnost speciální taneční program. V Praze se jedná například o divadlo Ponec, které na den tance od 20:00 hodin připravilo divácky populární tančírnu - tentokrát v rytmech flamenca. Další představení nabídnou taneční soubory NANOHACH nebo VerTeDance. Unikátní lezecko-taneční performance s názvem Tanec v letu předvedou v podvečer profesionální horolezci na lezecké stěně v centru MAMMUT v Holešovicích.

DEN, KDY SE BUDE TANČIT VŠUDE

Na otevřené lekce účastníky zvou taneční studio Naboso, Druna – náhorní planina, Centrum Tance, Centrum zdravého pohybu, prostor Contemporary, centrum stepu a tance FOUR TAPS, taneční škola InDance, TS Primavera, Alt@rt o.s., divadlo Archa, konzervatoř Duncan centre a ZUŠ Lounských. Speciálně s dětmi budou pracovat Taneční studio Light a tanečnice Antonie. Na spontánní pohybové improvizace ve veřejném prostoru láká tanec 5 rytmů.
Pod taktovkou o.s. Rond a iniciativy BuskerVille proběhne Taneční průvod Prahou. Průvod má v plánu několik zastávek v centru města, kde si účastníci zatančí jednoduché a veselé lidové tance s živou muzikou. Po zahájení průvodu ve Františkánských zahradách (17:00h) se průvod přesune k Národnímu divadlu (18:30h), aby v 19:00h dorazil na Kampu, kde se bude hrát, zpívat, tančit, jíst a pít až do noci...

Mezi 17.00 - 19.00 hodinou poskytne Nová scéna ND na piazzetě Národního divadla prostor pro společný taneční happening. Právě pro tento happening vytvořila taneční skupina Dance2xs Prague krátkou choreografii ve stylu street dance. Jejím choreografem a interpretem je mistr R´n´B a street dance Tomáš Protivínský. Instruktážní video k choreografii může každý nalézt na webových stránkách Vize tance o.s., na Facebooku - Mezinárodní den tance nebo přímo na Youtube
(http://www.youtube.com/watch?v=ytd1thKSEVg).

Všichni si ji pak mohou přijít společně zatančit na piazzetu.
Soutěživí účastníci si přijdou také na své. V rámci oslav v Praze proběhne formou čtyř otázek soutěž. Odpovědi budou po 18:00 hodině slosovány na piazzetě Národního divadla. Ceny do soutěže věnovalo divadlo Archa, 5 rytmů, Centrum Tance, ZUŠ Nymburk, Naboso a Taneční aktuality.cz, divadlo Ponec a o.s. Alt@rt.

Druhým nejaktivnějším městem je letos Brno. Taneční představení ve veřejném prostoru a improvizační jamy si připravily taneční skupiny Filigrán a Bardo. Program nabídne také ND Brno, taneční studio NO FEET, taneční divadlo MIMI FORTUNAE a ZUŠ Veveří.

Vedle Prahy a Brna se do akce k dnešnímu dni přihlásila i města Chodov, Hradec Králové, Trutnov, Kopřivnice, Nový Jičín, Ostrava, Frýdek – Místek, Přerov, Šumperk, Lanškroun, Pardubice, Bystré, Ústí nad Orlicí, Plzeň, Domažlice, Nymburk, Černošice, Úvaly, Nové Město na Moravě, Liptál, Zlín, Valašské Meziříčí, Chabařovice, Ústí nad Labem, Litvínov a Žatec.

Pro zpřehlednění rozsáhlých oslav spojili organizátoři své síly s iniciativou Auto*Mat a vytvořili taneční mapu v několika mutacích. Unikátní tištěná verze, která pokrývá taneční místa v Praze, je již nyní dostupná všude tam, kde se bude tančit, na recepci Institutu umění - Divadelního ústavu (Celetná 17, Praha 1) a od 16:00 v den konání akce též na piazzetě Národního divadla. Její obdobu, jež pokrývá ostatní aktivní města v Česku, můžou zájemci nalézt v elektronické podobě na webových stránkách Vize tance. Účastníkům oslav mapa poslouží k usnadnění orientace mezi aktivními místy. Jako průvodce tanečním světem však bude využitelná i po skončení akce. V neposlední řadě se také původní Zelená mapa (www.zelenamapa.cz) na několik dní stane mapou taneční. Přibude v ní přes 40 míst, které souvisí s tancem a aktivním pohybem. Zobrazena budou divadla, taneční studia i umělecké školy.

Mezinárodní den tance, od roku 1982 každoročně organizovaný Tanečním komitétem ITI (International Theatre Institute) a v Česku koordinovaný občanským sdružením Vize tance, proběhne v České republice podruhé. Prohlášení letošních oslav bylo vysloveno světoznámou choreografkou Anne Teresou De Keersmaeker. Už loňský rok jsme byli Tanečním komitétem ITI prohlášeni za jeden z nejaktivnějších států na světě, věříme že tomu bude tak i letos.
Více informací o Mezinárodním dni tance 2011 naleznete na www.vizetance.cz

VIZE TANCE
c/o Institut umění - Divadelní ústav
Celetná 17
110 00 Praha 1

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz