Buchty a loutky – novinka, premiéra Lynch

12.03.2009 15:47

Ohni se a pojď, nové komické mystérium, smějeme se strachy,volně inspirováno filmy amerického režiséra, koláž ne, mozaika motivů, ne nové dílo, nový, příběh, nové postavy ano, duch Davida Lynche, ochutnávat, přežvýkávat, zažívat, tiché šílenství film

Buchty a loutky – novinka, premiéra Lynch

Premiéra v úterý 10. 3. 2009 v 19:00

Nejbližší reprízy 29. a 30. 3., 20. a 27. 4.

Motto:

Agent Cooper: Moment, tohle není dívka od řeky?
Doktor: Ne, tohle je chlap z lesa.

Hrají: Buchty a loutky
Výprava:
Tereza Komárková, Kateřina Housková, Bára Čechová, Robert Smolík, Buchty a loutky
Hudba:
Vít Brukner a Tomáš Procházka
Světla:
Lukáš Valiska
Režie:
Radek Beran a Buchty a loutky

Trochu čtení než vyrazíte do divadla

Po dlouhých a složitých jednáních se podařilo nemožné. Velikán světové kinematografie David Lynch ze Spojených států amerických se rozhodl pro uvedení své divadelní prvotiny pro Českou republiku. Vzhledem k tématu a náladě předlohy byly ve hře Nýrbátor ve východním Maďarsku, polský Bialystok u běloruských hranic, trnavské předměstí na Slovensku nebo pražský Smíchov v České republice. Poslední kandidát zvítězil díky malebnému podzemnímu prostoru, blízkosti letiště a existenci ducha Franze Kafky poblíž Kozího plácku na Starém městě. 

Po volbě místa se hledal ideální tvůrčí tým a proběhlo několik kol zkušebních konkurzů. Režisér měl představu, že najde tým profesionálů, schopných zpracovat jeho excentrické pojetí divadla. Tvůrců, kteří budou schopni akrobatických kousků, zároveň schopni přirozeně deklamovat květnatý text a navíc civilně vyjádřit transcendentální hnutí postav v daném čase a prostoru. Jednotlivé soubory odpadaly, později i jednotlivé osobnosti, až zbyl jeden jediný schopný multinadaný herec, tzv. multiherec. Bohužel hra je napsána pro několik postav, a tak tento nadaný herec nemohl při nejlepší vůli splnit očekávání. 

Situace se zdála bezvýchodná, rozpočet se tenčil, producent už začínal být nervózní, když se stalo něco, co se asi muselo stát. Ostatně, jak sám režisér tvrdí, tyto náhody na pokraji zázraku patří k jeho metodě tvorby.V této prekérní situaci a při hledání veřejných záchodků na pražském Smíchově potkal skupinku milých, ochotných lidí, kteří zrovna stáli v cestě. Poradili mu a později při výměně přátelských a děkovných slov vyšlo najevo, že jde o členy amatérského loutkového souboru Zvoneček a že mají namířeno ze zkoušky domů. 

Slovo dalo slovo, David Lynch dospěl k názoru, že loutky jsou ideální pro jeho záměr a amatérští loutkáři ideální nástroje pro jeho neobvyklý projekt.

Jen název divadelního souboru se mu zdál příliš obyčejný. Při snídani ve zkušebně přišel s návrhem přejmenovat skupinu na Káva a buchty. Členové divadla jej kreativně změnili na Káva a loutky. Je možné, že časem ještě dojde k drobným změnám názvu, ale těšme se zatím především na výjimečnou událost divadelní sezony: pan David Lynch uvede se souborem 

Káva a loutky své první divadelní drama s autobiografickými prvky ve studiu Švandova divadla na Smíchově. 

České amatérské loutkářství tak dostává velký dar s téměř profesionálním přesahem, které bude ozdobou nejedné loutkářské a snad i divadelní přehlídky.

Rozhovor s Radkem Beranem, režisérem inscenace LYNCH:

Jak to, že vám trvalo tak dlouho, než jste se do Lynche pustili?
Protože jsem na něj zapomněl.

Meditujete se souborem před zkouškou? Nebo během zkoušení?
Právě proto se už osmnáct let scházíme, jenom jsme nevěděli, že se to jmenuje meditace.
 

Kontakt:

www.buchtyaloutky.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Buchty a loutky


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 24.04.2024

Svátek má Jiří

Citát pro dnešní den

Nikdy nemůžete změnit minulost, můžete však vytvářet přítomnost.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz