Blame me divadelní projekt - Divadlo Ponec 16.února 2010 ve 20 hodin

02.02.2010 12:49

Korejská choreografka uvede v divadle Ponec poslední dílo své autorské trilogie, které vypovídá o vině a odpuštění jedince v současné společnosti.

Blame me je zamýšlena jako poslední choreografie volné autorské trilogie, v níž se autorka zabývá lidskou duší, ďáblem v nás, posedlostí hraničící s šílenstvím a v neposlední řadě i nutností smíření a katarze. Autorka zde zkoumá otázky viny a odpovědnosti jedince vůči společnosti a boj uvnitř člověka samotného. O svém záměru Ji Eun Lee říká: „Téma rezignace v mém díle nemá charakter lhostejného vydání se, nýbrž cesty poznání. Skrze utrpení a boj dochází ke katarzi, která posílí lidskou osobnost.“

Jihokorejský původ choreografky včetně jejího náboženského přesvědčení přitom silně ovlivňuje její tvorbu, a to jak po obsahové, tak i po pohybové stránce. Li Eun Lee, mimo jiné čerstvá absolventka pražské HAMU, přirozeně kombinuje východní i západní techniky současného tance a pro českého diváka až provokativním způsobem využívá nejrůznější styly a scénické prostředky (hlína, písek, voda, inkoust) k vyjádření svých uměleckých záměrů.

Blame me
„Pláču. Mé sny padají do světa.“ (Else Lasker-Schülerová)   
„Běžet vstříc prázdnotě a skrývat se už nechci. Pomalu se vzdávám, klopím oči. Temné a neutichající vlny výčitek tryskající zpoza mých víček mě znovu a znovu pohlcují.“ (Ji Eun Lee)
„Uvědomila jsem si svou bezmocnost vůči tomuto světu. Ocelově pevné základy mého bytí jsou narušeny, znejistěny, zničeny. Klesám na kolena, zde, ve žhnoucím pekle jménem svět, abych se smířila.“ (Ji Eun Lee)

Námět a choreografie: Ji Eun Lee
Tanec: ME-SA / Hana Kalousková, Martina Lacová, Karolína Párová
Světelný design: Vladimír Burian, Ji Eun Lee
Scéna a kostýmy: Tonda Šilar, Ji Eun Lee
Produkce: Karolína Párová a ME‐SA o.s.
Projekt je pořádán ve spolupráci s Alt@rt o. s. a divadlem Ponec
Za finanční podpory: Magistrátu hlavního města Prahy a Ministerstva kultury ČR

 Tanec Praha o. s. / divadlo Ponec
tel.: 224 817 886, 724 213 136
e-mail: michaela@tanecpraha.cz
www.divadloponec.cz

 produkce, tanečnice ME-SA
tel.: 731 519 670 
e-mail: karolina@me-sa.cz
www.me-sa.cz

Informace o autorce a skupině:

Ji Eun Lee (*1979)
Tanečnice a choreografka Ji Eun Lee je absolventkou jihokorejské univerzity Hanyang. V roce 2004 obsadila 1. místo v celonárodní soutěži mladých profesionálních tanečníků. Jako interpretka působila v tanečním souboru Kim Bock Hee Dance Company pod vedením významných korejských choreografek Kim Bock Hee a Son Kwan Jung. V září 2009 úspěšně dokončila magisterský program na taneční katedře HAMU, obor choreografie. Její evropský choreografický debut s názvem Objekty a zrnka (premiéra 11. 2. 2007 v divadle DISK) byl uveden na České taneční platformě 2007, festivalu Divadelní Flóra (Olomouc) a Tanec Ostrava, dále v Polsku na mezinárodním tanečním festivalu Baletní léto ve městě Ladek Zdroj a na Fringe festivalu ve skotském Edinburghu, kde byla tato choreografie vřele přijata publikem i kritikou. S choreografií Second Silence obsadila na podzim 2007 3. místo v soutěži “Das beste deutsche Tanzsolo” na 17. ročníku festivalu Euro-Scene v Lipsku. Její absolventská práce – choreografie Angels and Demons (premiéra 16.1.2008, divadlo Ponec) byla uvedena mimo jiné v japonské Toyamě.

ME-SA
Nezávislá taneční skupina ME-SA vznikla jako logické pokračování dvouleté spolupráce choreografky Ji-Eun Lee a česko-slovenské trojice tanečnic Hany Kalouskové, Martiny Lacové a Karolíny Párové. Všechny tři tančily v obou projektech Ji-Eun Lee, zúčastnily se festivalu Fringe ve skotském Edinburghu s choreografií Objekty a zrnka i představení Angels and Demons v japonské Toyamě. Cílem skupiny je prezentovat společné projekty nejen v České republice, ale i na zahraničních přehlídkách a festivalech; hledat, rozšiřovat a zkoumat svou spoluprací možnosti soudobého tanečního umění. www.me-sa.cz.

 

divadlo Ponec / Husitská 24A, 130 00, Praha 3 / tel.: 222 721 531, 224 817 886 / www.divadloponec.cz

MESA o.s. / Ruská 58 / Praha 10 / 10100 / Česká republika / tel.: +420 731 519 670 / e - mail: info@me-sa.cz, www.me-sa.cz

Zdroj: TZ Divadlo Ponec

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 25.04.2024

Svátek má Marek

Citát pro dnešní den

Není vítězstvím nikdy neupadnout, ale pokaždé znovu vstát.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz