Dobrý tip,veteráni v zámeckém parku – Soutěž elegance historických automobilů 8.5.2009, Roztoky u Prahy

18.04.2009 17:00

Automobilové veterány můžeme obdivovat jenom díky nadšení lidí, kteří zcela propadli této nádherné zálibě. Oni mají zásluhu na tom, že se dochovalo velké množství unikátních automobilů z období, kdy náš stát byl na samém vrcholu světového průmyslu.

Dobrý tip,veteráni v zámeckém parku – Soutěž elegance historických automobilů 8.5.2009, Roztoky u Prahy

Jejich miláčkové jsou mnohdy v lepší kondici než v době, kdy přišli na svět.

Pro hodnocení jedinečnosti historických automobilů platí přísná pravidla. Asi nejcennější jsou taková auta, která se do dnešní doby zachovala v úplně původním stavu. U vozů , které prošly renovací, se zase hodnotí úroveň provedení prací a přiblížení se originalitě původního vzhledu s důrazem na detaily.

Veteránské akce se staly společenskou záležitostí s obrovským zájmem veřejnosti. Takovým setkáním bude  bezpochyby i již 30. jubilejní ročník Soutěže elegance historických automobilů, který pořádá VCC Praha ve spolupráci s muzeem v Roztokách.  V zámeckém parku  v Roztokách u Prahy si můžete tato nejenom krásná, ale dnes již i historicky cenná auta prohlédnout v pátek 8.5.2009. Upřímně vás na tuto jedinečnou akci zveme, naložte do auta manželku či milenku, děti a psa a udělejte jim radost.

 
Veteran Car Club Praha

VCC Praha sdružuje majitele a příznivce historických vozidel. Vznikl v roce 1967, existuje bez přestávky do dnešního dne a má v současnosti přes 600 členů, takže je zřejmě největším klubem v České republice. Má dlouhou tradici, zakládající členové stále působí v jeho vedení a pravidelně každý rok pořádají tři akce. Je to Soutěž elegance historických vozidel spojená s výstavou, která se pořádá už více než dvacet let, vždy na počátku května, na zámku v Roztokách u Prahy. Dalším podnikem je Pražská Veteran Rallye, která se koná v červnu na paměť slavného závodu 1000 mil československých.

Poslední, ale možná nejznámější akcí je Závod do vrchu Zbraslav – Jíloviště, který se jezdí každý rok na počátku září. Závod do vrchu Zbraslav – Jíloviště uspořádal poprvé Klub Českých automobilistů a Klub Českých motocyklistů při příležitosti Pražského autosalonu v roce 1908, do konce třicátých let se konalo – v závislosti na politické a hospodářské situaci – čtrnáct ročníků.
Závod dosáhl velkého mezinárodního věhlasu a zúčastňovali se ho známí jezdci zvučných jmen. VCC Praha uspořádal jako jeho připomínku první ročník Závodu historických vozidel v roce 1968 u příležitosti šedesátého výročí jeho vzniku na stejné, jen poněkud zkrácené trati, současně byl na Štvanici uspořádán první Veteransalon.

V roce 1969 se jela poprvé vzpomínková jízda na 1000 mil československých, závod, který se podle vzoru italské Millie Miglia konal v letech 1932 – 1934. Jezdil se za plného provozu, na otevřené trati, délka závodu,  1000 mil, to bylo dvakrát z Prahy do Bratislavy a zpět. Také první ročníky vzpomínkové jízdy se jely ještě jako závod, na polovině původní trati, ale jak se měnila silniční síť, zvyšovala se hustota provozu a stoupala hodnota i zranitelnost historických vozidel, přešlo se v polovině sedmdesátých let na formu rallye.

Soutěž elegance vznikla na počátku sedmdesátých let, první ročník byl uspořádán současně s výstavou obrazů Kamila Lhotáka ve Středočeském muzeu v zámku v Roztokách u Prahy. Vozidla jsou dopoledne vystavena v zámeckém parku, odpoledne vyjedou serpentinu v obci. Veterány hodnotí přímo diváci na základě hlasování, kromě automobilů a motocyklů jsou vyhodnocena i vozidla užitková, nemotorová a dětská, a rovněž dobové kostýmy.

Výstavy historických vozidel se pořádájí při nejrůznějších příležitostech, například na Výstavišti, v parku zámku v Troji i jinde. V průběhu let se členové klubu vydali na zahraniční výpravy na Autosalon do Paříže, na polární kruh, na Kavkaz, na Aljašku, do Vancouveru, zúčastnili se Rallye Montre Carlo a Mille Miglia. Veteran Car Club.

T.Z. VCC – Praha

Praha je součástí Veteran Car Clubu České republiky. Předsednictvo VCC Praha má zastoupení ve všech vrcholových orgánech, podílelo se na jednání o vydávání zvláštních poznávacích značek pro historická vozidla i na jednání o povinném ručení (historická vozidla opatřená zvláštní registrační značkou platí pojištění povinné odpovědnosti  ve výši 1/12 povinné částky, vozidla opatřená normální poznávací značkou, vyrobená do roku 1953 platí 3/12 povinné sazby). Pro své členy zajišťuje VCC testace vozidel, nutné pro vydání Průkazu historického vozidla a zvláštní poznávací značky, vydává FIVA karty, které opravňují držitele k účasti na kterémkoliv evropském podniku.

Informace na: http://www.vccpraha.cz/

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

VCC Praha - Roztoky


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz