Úžasná zpráva – nejslavnější vlak na světě, Venice Simplon-Orient-Express, dnes v Praze

30.04.2009 16:26

Dne 4. října 1883 vyjel z nádraží Gare de Strasbourg v Paříži vlak směrem ke vzdálenému Rumunsku. Měl malou, ale elegantní lokomotivu 2.4.0., č. 505, Chemin de Fer de L'Est of France.

Úžasná zpráva – nejslavnější vlak na světě, Venice Simplon-Orient-Express, dnes v Praze

Dále potom zavazadlový vůz, dva obrovské (podle tehdejších měřítek) velmi luxusní spací vozy, nádherný jídelní vůz s kuřáckým salonkem a vůz pro personál.

Nazýval se „Orient-Express“ a vezl asi 40 pasažérů pozvaných na cestu člověkem, podle jehož nápadu byl vlak sestrojen – Belgičanem Georgem Nagelmackersem. Tato první jízda plnila titulky celého civilizovaného světa díky novináři jménem Henri Stefan Opper de Blowitz, pařížskému korespondentovi londýnských Timesů, který posílal časté zprávy z cesty na východ. Zpestřoval své články rozhovory na nejvyšší úrovni – např. s králem Karlem z Rumunska (který hostil všechny cestující během čekání vlaku) a sultánem Abdulem Hamidem II, vládcem Turecka, se kterým mluvil v cíli celé cesty, v Konstantinopoli.

Agatha Christie, autorka detektivky Vražda v Orient-Expressu, kdysi prohlásila, že člověk zažije vzrušující pocit, jen když tento vlak projede kolem něho.

Slavný Orient Express bude mít zastávku dnes i v Praze. Přijede na Smíchovské nádraží v půl páté z Benátek a Vídně a na další cestu do Paříže a Londýna se vydá v sobotu ve 14:18. Orient express přijíždí do Prahy několikrát v roce.

Vlak opředený neskutečnou historií a skvělou pověstí se stal námětem mnoha knih, románů a filmových předloh. Můžeme otevřeně říct, že neskrýváme nadšení, je to opravdová událost. Jízda tímto vlakem není úplně levnou záležitostí, ale co je levné? Každý skutečný zážitek, který obohatí váš život, je dobrou investicí a neztrácí na hodnotě, naopak ještě dozrává v hezkých vzpomínkách. Tak přemýšlejte o romantické cestě Orient Expressem třeba s někým, kdo je vám hodně blízký.....

 Vše o Venice Simplon-Orient-Express, otázky na všechny odpovědi o „ králi všech vlaků"

na:http://www.orientexpress.cz

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Venice Simplon - Orient-Express


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz