Doprava v Praze - Společnost ABS Jets poprvé v Česku představila luxusní vzdušné taxi Phenom 300

02.12.2010 13:46

Praha – Přední tuzemský operátor  a broker soukromých tryskáčů, společnost ABS Jets, představila v pondělí v pražské Ruzyni zbrusu nové vzdušné aerotaxi. Původem brazilským strojem Phenom 300, který je zatím jediným exemplářem svého druhu v České a Slovenské republice, reaguje na výrazně rostoucí poptávku po cestování business jetem.  

Phenom 300

Společnost ABS Jets je v České a Slovenské republice průkopníkem v oboru soukromé letecké přepravy. Již v květnu letošního roku představila v Čechách menšího sourozence, čtyřmístný model Phenom 100. „Důvodem, proč jsme v Praze zorganizovali přehlídku nového modelu Phenom 300, je vysoká poptávka našich zákazníků. Zejména korporátní klienti mají seriózní zájem o pořízení tohoto výjimečného stroje,“ říká Vladimír Peták, generální ředitel a člen představenstva ABS Jets.

Pořizovací cena začínající na 8,8 mil. USD, kapacita až 10 cestujících a především průměrné provozní náklady na 1 letovou hodinu okolo 1 000 USD dělají z Phenom 300 v očích korporátní klientely zajímavou alternativu ke klasickým charterovým letům s aerolinkami. „Například náklady na cestu šestičlenné delegace do Bruselu činí v případě letu vlastním letadlem 5.000 USD. Pro srovnání, nejlevnější charterové letenky v business class přijdou na 10 000 USD,“ vypočítává Peták.

Kompaktní proudový business jet Phenom 300 je produktem brazilského výrobce Embraer. Oblibu si získává zejména pro velmi dobrý poměr cena – výkon. Díky tomu se očekává, že bude také hojně využívaný jak v korporátní přepravě, tak i pro charterové lety.

V luxusním interiéru s důrazem na komfort a ergonomii, vyvinutém ve spolupráci se značkou BMW, může pohodlně cestovat až 10 pasažérů. Výjimečná je zejména velikost zavazadlového prostoru – zatímco konkurenční modely od výrobců Citation (CJ3 nebo Encore) či Hawker 400XP nabízejí zhruba 750 – 1 500 litrů, Phenom 300 bez problémů pojme 2 110 litrů zavazadel. Cestovní rychlost stroje je 0,78 Mach (931 km/h) s doletem 3 650 km.

Dynamický rozvoj trhu ve střední Evropě
Z pohledu privátní letecké přepravy jsou kromě USA největšími trhy zejména Německo, Francie a Velká Británie. „Region střední a východní Evropy však patří k vůbec nejrychleji se rozvíjejícím novým trhům. Česká republika je přitom leaderem v regionu a zájem o soukromou leteckou přepravu zde již několik let za sebou výrazně stoupá,“ dodává Vladimír Peták. Zatímco před 5 lety tvořilo klientelu soukromých tryskáčů zhruba 5-7 % Čechů, dnes je jejich podíl již více než 20 %.

ABS Jets, a.s., K Letišti – Hangar C, Prague Ruzyně Airport 161 00 Prague 6, Czech Republic / www.absjets.cz

Autor: TZ: ABS Jets, a.s.,

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz