Vojenské technické muzeum v Lešanech – náš tip na výlet, slavnostní zahájení 14.sezóny v sobotu 23.5. 2009

16.05.2009 16:06

Protiletadlový den. 14.05.2009 – Vojenské technické muzeum v Lešanech u Týnce nad Sázavou slavnostně zahájí svou 14. muzejní sezónu v sobotu 23. května 2009 v 9,30 hodin. Den se odehraje ve znamení devadesátého výročí vzniku prvních protiletadlových dělostřeleckých jednotek československé armády.

Vojenské technické muzeum v Lešanech – náš tip na výlet, slavnostní zahájení 14.sezóny v sobotu 23.5. 2009

Muzeum představí zcela novou expozici věnovanou raketovému vojsku a rozpracovanou venkovní expozici železničního vojska. Spoluorganizátorem celé akce je 25. protiletadlová raketová brigáda ze Strakonic a další jednotky podílející se na protivzdušné obraně státu.

Mezi obcemi Krhanice a Lešany u Týnce nad Sázavou se v prostoru bývalých dělostřeleckých kasáren nachází od roku 1996 expozice Vojenského technického muzea Vojenského historického ústavu Praha.

V současné době ji tvoří více než 450 historických tanků, kanónů, motocyklů; obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel pocházejících z období od roku 1890 až do současnosti. Sbírky jsou široké veřejnosti prezentovány v devíti halách, pod šesti přístřešky a na volném prostranství. Rozsahem a složením svých sbírek, v nichž je zastoupen nejeden světový unikát, se toto muzeum řadí mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu. Unikátní je zejména sbírka Československých vojenských dopravních prostředků z období 1918 – 1939 a kolekce kanónů systému Škoda. Expozičním pojetím se muzeum hlásí k moderním trendům prezentace sbírek technické povahy.

Vzorem jsou od samého počátku britská muzea, která udávají krok současnému vývoji v této oblasti muzejnictví. Každoroční obměna i poutavé představování exponátů v pohybu a postupné zdokonalování výstavních prostor muzea tak návštěvníkům umožňuje lépe nahlédnout do tajů nejen čs. vojenské technické historie. Každoročně na otevření a průběhu letní sezóny probíhají v muzeu ohlášené akce s představováním historické techniky v pohybu v naší nové ARÉNĚ LEŠANY.

Vojenské technické muzeum Lešany Praha – Krhanice (cca 30 km jižně od Prahy, u Týnce nad Sázavou)

Letos se mění otevírací doba muzea v letní sezóně takto:

červen a září pouze o víkendech 9.30 – 17.30

červenec a srpen od úterý do neděle 9.30 – 17.30

Vstup je zdarma.

Texty: Vojenské technické muzeum

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Vojenské technické muzeum v Lešanech


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 20.04.2024

Svátek má Marcela

Citát pro dnešní den

Udělej co můžeš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz