Tip na výlet – hrad Svojanov, strašidla a Záviš z Falkenštejna

14.08.2009 22:44

Minulý týden jsme vás zvali na hrad Svojanov na divadelní pouť, nyní vám nabízíme část z historie hradu, pár strašidel i další zajímavou akci.

Tip na výlet –  hrad Svojanov, strašidla a Záviš z Falkenštejna

Záviš z Falkenštejna

22.-23. srpna se tedy na hradě Svojanov koná jako připomínka výročí popravy Záviše z Falkenštejna akce, na kterou vás chceme pozvat  -  Pocta Záviši z Falkenštejna. A co uvidíte? Rytířské turnaje, ukázky  výcviku rytíř­ského koně,  ukázky  střelných a palných zbraní, Mistr kat a jeho dílna, exkurze do historie soubojů, komponovaná šermířská představení.
A jako doprovodný program: Střelnice z luku, kuše a hod válečnými sekyrkami, dětský  peškový  turnaj, vození  na koních,  rytířský tábor s přehlídkou zbraní, věštírna.

Přímo v areálu hradu se můžete i ubytovat.

A co můžete na hradě vidět? Až do konce října probíhá v galerii hradu výstava obrazů holandského malíře českého původu Paul van den Berga – Horáka, v suterénním sloupovém sále původního gotického paláce je instalována expozice středověkého práva útrpného Aleše Drašara. Uvidíte nejrůznější středověké mučící nástroje, jako např. skřipec, palečnice, dřevěná klec, španělská bota, cejchy na vypalování, nože na vyříznutí jazyka, nosu apod. V místnosti hned vedle kuchyně je nainstalována expozice předmětů z grafitu – tuhy, vyrobené ve zdejší hradní manufaktuře.
  
strašidla? Svojanov je přímo rejdištěm strašidel. Při úpravách bylo objeveno neobvyklé množství lidských kostí, podle pověstí patřily dělníkům, kteří budovali tajnou chodbu a po jejím dokončení byli zabiti. Jejich duchové prý dodnes hledají někoho, kdo by je vysvobodil. Pod hradbami sedává Bílá paní a krásně zpívá.Nejznámějším strašidlem je však přízrak zemana jménem Rašín. Podle pověsti dal postavit jeden z domů na Svojanově, měl ale málo dělníků a velice je týral. Za to nemá jeho duch po smrti pokoje. O půlnoci každého dne se otevírá jeho hrob na blízkém hřbitově, jedenáct vozů vjíždí pak do hradu a za nimi následuje Rašín, celý v černém, který sedí obráceně na ohnivém býku.

Ve sklepení hradního paláce je dnes instalována výstava strašidel Šárky Rusínové. Spatříte zde postavy známé z knížky spisovatele Bo­huslava Březovského „Tajemný hrad Svojanov“, jako je například pan Hamrlík na ohnivé svini, bezhlavý holič Kubíček a další tajemné bytosti, žijící na hradě a v blízkém okolí. I baba Kalafuna je jednou z pohádkových postav, které od letošního roku oživují hradní sklepení.

Během prohlídky se můžete se svými dětmi podívat také na postavy z pohádkových příběhů z dílny výtvarnice Marie Lexové z Hlinska, např. rodinu čertů, vodníků, čarodějnice, různé lesní bytosti, hradní služebnictvo, ale i strašidla.
            

www.svojanov.cz

    
         

Autor: Iva Kočová

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz