Tip ma výlet - Muzeum hudby v Lipsku se otevřelo Čechům

07.11.2010 16:05

Jedna z největších sbírek hudebních nástrojů na světě se v těchto dnech otevírá i Čechům. Grassi Museum hudebních nástrojů v Lipsku zaměřilo svou pozornost na návštěvníky z České republiky. V nabídce jsou pedagogicky zaměřené prohlídky v českém jazyce a prohlídky pro skupiny či jednotlivce.  Samozřejmostí je česká mutace internetových stránek dostupných přes adresu www.grassimuseum.de

Muzeum hudby v Lipsku

Vedení Grassi muzea se rozhodlo zpřístupnit své sbírky i Čechům díky blízkosti a snadné dostupnosti Lipska. Úzká kulturní provázanost obou zemí, a fakt, že sbírky muzea obsahují i vzácné nástroje pocházející z českého území, jsou další motivací pro oslovení zájemců z České republiky. Vazby na Lipsko mají i naši skladatelé jako Leoš Janáček a Zdeněk Fibich.

Ve sbírkách Grassi muzea najdete téměř 5.500 evropských a mimoevropských hudebních nástrojů, čímž se kolekce řadí k jedné z největších na světě. Ve sbírce se nachází spousta unikátů, jako např. nejstarší dochovaný kladívkový klavír na světě B. Cristoforiho. Šest z deseti nástrojů tohoto stavitele, které se zachovaly do dnešních dnů, je vystaveno v tomto muzeu. Sbírka obsahuje i množství hudebních automatů, jejichž ukázky mohou hosté při prohlídce shlédnout. Velkému zájmu se těší zvuková laboratoř, kde si děti i dospělí mohou osobně vyzkoušet řadu nástrojů. Celá expozice je vybavena moderním 3D zvukovým systémem a je jen na návštěvníkovi, která hudba jej bude doprovázet. Muzeum je připravené přivítat nejen jednotlivce, ale i např. školní zájezdy, neboť nabízí i pedagogicky zaměřené prohlídky.


Kontakt:
muzeum.lipsko@googlemail.com
Marcel Kraus
externí spolupracovník
+49 163 477 98 05
Grassi Museum für Musikinstrumente

www.grassimuseum.de 

Autor: Marcel Kraus

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 25.04.2024

Svátek má Marek

Citát pro dnešní den

Není vítězstvím nikdy neupadnout, ale pokaždé znovu vstát.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz