Tak to by měl praotec Čech radost – přijedeme za ním vlakem, a to parním, v sobotu 25. 4. 2009

30.03.2009 21:24

Prima akce, které se můžeme zúčastnit, je určitě výlet u příležitostí pouti na památnou horu Říp a tradiční, již 13. otvírání Železničního muzea ve Zlonici. Jízdenky na spěšný parní vlak jsou v prodeji již nyní a kdo zaváhá, nejede.

Tak to by měl praotec Čech radost –  přijedeme za ním vlakem, a to parním, v sobotu 25. 4. 2009

A nyní  dilema:  na Říp, nebo do Železničního muzea ?

Pokud se rozhodnete, že dáte přece jenom  přednost panu praotci, můžete vystoupit na zastávce Ctiněves, odkud je to již jen kousek na památnou horu Říp, kde se v tento den koná ta slavná pouť. Zdatní zvládnou určitě obojí, postěžovat si panu praotci na neutěšené poměry v naší zemi, a pak si prohlédnout všechnu tu železnou krásu ve Zlonici.

Parádní podívaná pro male i velké kluky

V sobotu 25. dubna 2009, zahájí Železniční muzeum Zlonice již 13. muzejní sezonu. Stejně jako v minulém roce budou moci zájemci využít parního spěšného vlaku Českých drah v čele s lokomotivou 434.2186 řečenou „čtyřkolák", vyrobenou ve Slaném v roce 1917 a dnes deponovanou v Praze -Vršovicích.

Vloni zcela zaplněná souprava se na svoji pouť kolem Vltavy a památné hory Říp vydá tentokrát z nádraží Praha – Braník, kde bude již zítra zahájen předprodej jízdenek. Bonusem pro cestující s platnou historickou jízdenkou bude vstup do expozic Železničního muzea Zlonice zdarma.
 

Muzeum zákazníkům nabídne především výstavu největší sbírky cukrovarských lokomotiv v České republice, samozřejmostí jsou jízdy na polní úzkorozchodné malodráze, souprava historického nákladního vlaku a expozice zabezpečovacího zařízení s modelovým kolejištěm. Chybět nebude ani další doprovodný program.

http://zmzlonice.draha.net/

 Celá akce potrvá v sobotu 25. dubna od 9 do 16 hodin. Hlavním lákadlem pro odborníky na železniční dopravu a historii našeho průmyslu bude představení nejstarší dochované motorové lokomotivy vyrobené firmou ČKD Praha. Jedná se o stroj typu 1435 BN 60 s dieselovým motorem Škoda 6 S 110 sestrojený v roce 1955 pod továrním číslem 3559, který se do sbírek muzea dostal z vlečky Mlékárny Hlinsko teprve v září minulého roku a jehož oprava právě vrcholí. Ten patří do sedmdesátikusové série, kterou ČKD v letech 1955 – 1957 navázalo na předválečné začátky v tomto oboru, a připomíná někdejší slávu nejstarší z podřipských lokálek, na které lokomotiva stejného typu zajišťovala obsluhu Cukrovaru Hospozín.

Kudy jak  kam najdete na těchto stránkách:

www.parnijizdy.ic.cz

A my Vám přejeme krásné počasí a železničářům hodně páry a plný vláček usměvavých lidiček.

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Vlak Zlonice


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 24.04.2024

Svátek má Jiří

Citát pro dnešní den

Nikdy nemůžete změnit minulost, můžete však vytvářet přítomnost.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz