Jihočeské Zahrádky jsou náš tip – Máte šikovné ruce a nemáte kam jet na dovolenou?

16.06.2009 18:35

Máte někdy touhu zkusit něco nového? Přání vytvořit něco vlastníma rukama může mít spoustu důvodů: odreagování od běžné, mnohdy stereotypní práce, ověření vlastní šikovnosti, důkaz, že něco dokážeme.

Jihočeské Zahrádky jsou náš tip – Máte šikovné ruce a nemáte kam jet na dovolenou?

A nebo prostě nalezení náplně volného času i nových přátel. Jen máme často strach přihlásit se do celoročního kursu či zájmového kroužku, protože „co kdyby to nevyšlo a nebavilo mne to"?  Proč tedy nezkusit některou z mnoha nabídek Výtvarné dílny v jihočeských Zahrádkách, která je jedním z několika desítek festivalových míst na Greenway řemesel a vyznání.

Nepřeberné množství kursů, které se konají téměř po celý rok, od půldenních po zhruba třídenní, vám z dovolené příliš času neuberou. Ale kde jinde si můžete vyzkoušet například výrobu šperků z kůže, skla, dřeva nebo smaltu? Naučit se batikovat, plést košíky, zkusit vyřezávat a nebo malovat na hedvábí?

My jsme se v loňském roce  přihlásili na třídenní kurs základů tkaní tapiserií, který vede paní Mileva Müllerová. Už po příjezdu do Zahrádek jsme věděli, že tady se nejen něco naučíme, ale zároveň si i odpočineme. Malá klidná vesnička, kterou za hodinu projdete křížem krážem, je ostrovem klidu a pohody po uspěchané a hlučné Praze. V rybníku, obklopeném vyřezávanými dřevěnými výrobky festivalových umělců se zrcadlí okolní domky, za ploty v předzahrádkách, tak typických pro jihočeské vesnice, kvete a voní plno květin, poprvé v životě jsme viděli, jak vypadá klokočí ze známé písničky a poprvé jsme zblízka sledovali čápy, kteří na vysokém komíně uprostřed vsi učili mladé létat.

Ubytovali jsme se v čisté a příjemné turistické ubytovně, kde jsme měli zajištěnou i stravu a vyrazili tkát. S sebou potřebujete skutečně jen chuť něco zkusit, něco se naučit, materiál a další potřeby jsou v ceně kursu. My jsme si odvezli nejen vlastní výrobek, ale i pocit krásně strávených tří dnů v báječné atmosféře, na které měla velký podíl i trpělivá a milá lektorka. A odvezli jsme si i několik nových přátelství, která vznikala nejen během kursu, ale i za příjemných večerů na zahradě ubytovny. Tady se setkaly i rodiny, které do Zahrádek vyrazily společně, mámy s dcerami trávily čas tkaním a tátové si odpočinuli u rybaření či na výletě.

První doložená zmínka o vesnici Zahrádky pochází z roku 1353, ves je však patrně ještě starší, v místě byly nalezeny nádoby z dob slovanského osídlování. Obec leží na zemské hranici mezi Čechami a Moravou, v současnosti na pomezí tří okresů a dvou krajů. V obci můžeme navštívit evangelický kostel s tichým hřbitovem a katolickou kapli. Zástavba obce měla historicky charakter tzv. „okrouhlice", kdy sedmihektarová náves s kaskádou rybníků byla obestavěna statky s výjezdy do polí.

Obec nabízí i možnosti turistiky, jak pěší, tak cykloturistiky, prochází zde cyklotrasa 1113 a místní trasa Greenway řemesel a vyznání, která se napojuje na Greenway Praha-Vídeň v Jindřichově Hradci a ve Slavonicích. Turisté mají možnost ubytování i stravování v příjemné turistické ubytovně.

Nevíte ještě, kam letos vyrazit? Proč nezkusit náš tip?

http://www.zahradky.cz

Text foto: Iva Kočová

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Zahrádky - výtvarná dílna


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 26.04.2024

Svátek má Oto

Citát pro dnešní den

Abys mohl vidět duhu, musí napřed přijít déšť.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz