Hrad Kokořín – Tento týden za loupežníky

01.07.2009 11:46

Byli jste se podívat minulý týden na Dobříši za strašidly? Tentokrát se můžete bát trochu jinak. Navštívili jsme hrad Kokořín nedaleko od Mělníka, skalní úkryt loupežníků.

Hrad Kokořín – Tento týden za loupežníky

Romantický hrad ve skalách vystavěli mocní páni z Dubé v první polovině 14. století. Během své historie byl hrad několikrát pobořen, ale vždycky dokázal znovu povstat, tyčit se na pískovcových skalách a shlížet pyšně na divoký Kokořínský důl. Po třicetileté válce však zařadil císař Ferdinand Kokořín mezi „prokleté" hrady, které již nesměly být opravovány, zřejmě proto, aby svou pevností a odolností nemohly popřípadě ohrozit císařskou moc. V 19. století zbyla z hradu už jen zřícenina. Na počátku 20. století se však novým majitelům, rodině pana Václava Špačka, podařilo hrad rekonstruovat a vrátit mu bývalou pýchu i krásu.

Zajímavou a dobrodružnou kapitolou z jeho života je doba, kdy se na hradě v 17. století usadili loupežníci, známý Petrovský a jeho banda. Z této doby pochází samozřejmě mnoho příběhů, odpovídajících hrůze, kterou loupežnická banda sužovala široké okolí. Jedna pověst vypráví i o konci loupežníků, kteří se vydali přepadnout mlýn a unesli na Kokořín mlynářovu dceru Lidušku. Chytré dívce se však podařilo uprchnout a na svém útěku skalami, lesy a stržemi sypala na cestu hrách. Podle cestičky z hrachu pak mlynář s vesničany našli tajnou cestu na hrad, lupiče přemohli a zabili. Nakonec – možná těch 20 koster, které se našly ve sklepeních, patří právě bandě loupežníka Petrovského..

Ani strašidla se samozřejmě jednomu z našich nejvýznamnějších hradů nevyhýbala, můžete si  představovat  přízrak mladé dívky s krvavou mužskou hlavou v ruce, jak bloudí ochozy, černého rytíře s kuší a ohnivými psy na divoké projížďce Kokořínským dolem, bílou postavu na ochozu věže..

A pokud jste založeni trochu romanticky, zapomeňte na strašidla i loupežníky a vydejte se ke Kokořínu po stopách Karla Hynka Máchy. Tento kraj jej inspiroval především k napsání Máje, ale i románu Cikáni, stal se oblíbeným místem jeho toulek. Zkuste zapomenout alespoň na chvíli na starosti všedních dnů a zkuste se vydat sami, ve dvou a nebo s celou rodinou do malebného koutu naší vlasti plného kontrastů, přírodních i historických krás.


http://www.kokorin-kokorinsko.cz

Autor: Iva Kočová 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Hrad Kokořín - Tento týden za loupežníky


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz