Výstava ZÁZNAM REKORD, Dušan Šimánek Galerie FotoGrafic, 3.5. - 1.6. 2011

27.04.2011 05:35

Fotograf Dušan Šimánek stojí jakoby na rozhraní mezi tím, co se u nás považuje za uměleckou fotografii a tzv. umění používající médium fotografie. V 80. letech vystavoval se skupinou spřízněných autorů kolem teoretičky Anny Fárové v Činoherním klubu a v Plasích. Jeho práce jsou zastoupeny v důležitých zahraničních sbírkách jako například Centre Pompidou v Paříži či JCA v Tokiu. Odborná kritika oceňuje u Šimánka malířskou povahu fotografií.

Dušan Šimánek

Jako by nešlo o zachycení zajímavých míst či detailů, ale o jejich převedení do formy, jež diváka znejišťuje: neví, co přesně vidí, není si jistý, zda jde o spekulaci, náhodu, „živou“ fotografii, nebo počítačovou manipulaci. Jde o nemanipulovanou fotografii, technicky precizní práci, nacházení vizuálních detailů a čekání na světlo, čas, následně o technické zpracování klasickou formou.

Dušan Šimánek nefotografuje skutečnost, nýbrž vytváří soběstačný svět, který je víceméně podobný skutečnosti. Vybírá si jen to, co odpovídá jeho vlastní integritě. Zpochybnění skutečnosti, hra na zobrazení reality a zároveň její znejistění se objevují v cyklu Záznam, který vznikl přímo pro konkrétní prostor této galerie. Je záznamem reality, o níž ale nic nevypovídá. Je hrou s obrazem reality, avšak obrazem, který je neviditelný. Tyto obrazy/fotografie nebyly vytvořeny jako estetické zdůraznění detailu, ale jako prostý a předem přesně matematicky spočítaný záznam, bez emocí, konceptuálně.

Martin Fojtek
FotoGrafic
Stříbrná 2
110 00 Praha 1-St.Město

Tel +420 603 186 470
Fax +420 257 533 940
e-mail:  info@fotografic.cz
www.fotografic.cz

Autor: Martin Fojtek

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Stáhnout Adobe Flash player

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz