Divadlo ABC - Oslava perského Nového roku - Shahab Tolouie quartet, Guests: David Koller, Pavel J. Ryba

16.02.2010 12:24

Oslava perského Nového roku Začátkem letošního roku zařadila Organizace spojených národů do svého oficiálího kalendáře íránský svátek Nového roku (Norooz). Slaví se tradičně 21. března, tedy v první jarní den. V Praze oslavy proběhnou od 19:30 hodin v Divadle ABC.    

 

Svátek Norooz slaví na celém světě více než 300 milionů lidí. S myšlenkou jeho oslav v Čechách přišel již vloni v Praze žijící íránský virtuózní kytarista a zpěvák Shahab Tolouie, který při příležitosti prvních oslav perského Nového roku v Čechách pokřtil své velmi úspěšné debutové CD "Tango Perso". Tato deska mu vynesla mezinárodní renomé a stálou pozornost světových médií jako je britská televize BBC nebo americká VOA.

 Na  koncertě zazní melodie Persie a také autorská tvorba Shahaba Tolouie v jeho výjimečném hudebním stylu, jemuž říká EthnoFlamenco nebo Perskošpanělská fúze. Je to hudba, v níž se mísí tajemná mystika, zdobná hravost perských motivů, exprese a vášeň flamenca. Je v ní i kouzlo samotné Prahy. Jak napsal známý hudební kritik Petr Dorůžka: "Siločáry hudby Íránu i flamenca se protínají v Praze" (Rok&Pop 2009/10).

 Netradičním zážitkem pro návštěvníky koncertu se jistě stane perská hudba, která poprvé zazní v interpretaci známých osobností: Davida Kollera a také  Pavla Jakuba Ryby.  

 Na Perský Nový rok nebude chybět taneční umění dvou zemí - Íránu a Španělska, ani nové skladby Shahaba Tolouie, který zároveň představí nové členy své kapely. S druhou kytarou je Tomáš Vychytil a na kontrabas Martin Kapusník. Etnické a jazzové perkuse a bubny rozezní Tomáš Reindl a host Hearn Gadbois.

Info: www.shahab.cz

Vstupenky za 200 – 350 Kč v pokladnách MDP -Vodičkova 28,  pasáž U Nováků a Václavské náměstí 38, pasáž Rokoko t:  224 215 943

www.mestskadivadlaprazska.cz

Autor: Rakova

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Oslava perského Nového roku - Shahab Tolouie quartet, Guests: David Koller, Pavel J. Ryba


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 16.04.2024

Svátek má Irena

Citát pro dnešní den

Život je jako divoký tygr. Můžeš si lehnout a položit si jeho tlapu na hlavu, nebo ho osedlat a jet na něm.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Stáhnout Adobe Flash player

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz